De toekomst brengt heel wat woonuitdagingen mee. Als we de volgende generaties de kans willen geven om in ons mooie Malle te blijven wonen, zullen we bijkomend woonaanbod moeten voorzien. Maar waar gaan we dat doen? En hoe houden we het allemaal leefbaar en betaalbaar? En hoe zorgen we ervoor dat we onze Malse identiteit bewaren, dat we niet verstedelijken en de gezelligheid in onze kernen kunnen bewaren? Alles begint met een duidelijke ruimtelijke visie op het wonen in Malle in de toekomst.
Een belangrijke eerste stap is de woonbehoefte in kaart brengen en op basis daarvan bepalen welke stukjes Malle – vaak achterin gelegen - we in aanmerking laten komen voor verdere ontwikkeling op korte termijn. We hoeven immers nog niet alle plekjes te gaan bebouwen om ook nog ruimte te laten voor toekomstige (woon)behoeften.
We analyseerden daarom de bevolkingsevolutie van Malle, immigratie en emigratie, de evolutie van de gezinsgrootte enzovoort. Uit die studie blijkt dat er geen behoefte is om veel nieuwe gebieden aan te snijden. Binnen de bebouwde ruimte liggen trouwens nog kansen om meer woningen te voorzien, bijvoorbeeld door op een perceel meerdere huizen te bouwen (bijvoorbeeld in de vorm van een woonerf).
De plaatsen waar er binnen de bebouwde ruimte nog plaats is om te versterken zijn aangeduid in het kwaliteitsplan van Malle, dat sinds 1 maart 2021 geldt als richtsnoer bij de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening in bouwvergunningen. Buiten de aangeduide contour voor kernversterking behouden we het status quo in de omgeving.
Omdat dus niet alle binnengebieden aangesneden moeten worden, hebben we de criteria geselecteerd die we in overweging zullen nemen bij een ontwikkelingsvraag. Daarbij gelden de volgende principes:
- Binnengebieden die van maatschappelijk belang zijn en voor het openbaar nut bebouwd kunnen worden, blijven aansnijdbaar. Dit zijn gronden die eigendom zijn van de gemeente Malle en het OCMW.
- Tot 2030 zal er prioriteit gegeven worden aan de ontwikkeling van binnengebieden in woongebieden gelegen binnen de contour voor kernversterking.
- Daarnaast worden ook deze criteria gebruikt als kader bij de beoordeling van het ontwerp van een project:
- Ligging in overstromingsgevoelig gebied (zie pluviale kaarten toekomstig klimaat op waterinfo.be)
- Ligging in signaalgebieden met verscherpte watertoets te raadplegen op https://geoloket.vmm.be
- Aansnijding van open ruimte
- Inbreiding van het bebouwd weefsel
- Verlies aan waardevolle groene ruimte (bebost, biologisch waardevol,…) te raadplegen op geopunt.be
- Ligging in of aan een groenblauw netwerk
- Mobiscore
De woonbehoeftestudie werd voorgesteld en besproken tijdens de adviesraad gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) van 7 februari 2023 en goedgekeurd als beleidsmatig gewenste ontwikkeling op de gemeenteraad van 30 maart 2023. De woonbehoeftestudie werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 25 mei 2023.