Thuiscomposteren

Wist je dat maar liefst een derde van je afval kan worden omgetoverd in krachtvoer voor je tuin? Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan.

Composteren is niet moeilijk. In tuinen tot 400 vierkante meter gebruik je een compostvat. Je kan er tuinafval samen met je keukenafval in verwerken.

Voor grotere tuinen zijn compostbakken de beste oplossing. Om het composteren makkelijker te maken, kan je best twee of drie compostbakken naast elkaar plaatsen. Herfstbladeren, dorre bloemenstengels en gazonmaaisel kan je meteen terug in je tuin gebruiken:

  • Herfstbladeren hark je onder bomen en struiken. Ze vormen een warm laagje voor de winter en voor vogels is het een geweldig jachtgebied.
  • Dorre bloemstengels zijn een ideale winterschuilplaats voor insecten. Laat ze staan tot de volgende lente.
  • Een laagje gazonmaaisel is ideaal om bodems in bloemborders bedekt te houden.
  • Snoeihout kan je verhakselen. Door houtsnippers te composteren of te mulchen bouw je de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem op. Bij de groencomposteringsinstallatie van IGEAN, Oostmalsebaan 72 A in Sint -Lenaarts kan je elke vrijdag van 8:00 uur tot 16:00 uur terecht om hakselhout af te halen tegen de prijs van 8,00 EUR/m3.

In het recyclagepark kan je een compostvat of -bak kopen.

Als je op een vakkundige manier composteert, heb je bovendien geen last van stank, ongedierte, ...

Meer info

Meer informatie over composteren krijg je bij de milieudienst, bij de plaatselijke compostmeesters of hier

De compostmeesters staan ter beschikking van de bevolking en helpen je graag. Wil je zelf compostmeester worden? Geef een seintje aan de dienst leefmilieu.