Starten als ondernemer

Elke starter komt best grondig voorbereid aan de start!

Plannen om te starten met een eigen zaak? Maar hoe ga je van een droom naar een succesvolle onderneming? Bereid je grondig voor via de startersgids, de gids naar succes als ondernemer, van Vlaio. Je vindt hier oefeningen, tips, checklists, templates, canvassen en inspiratie om je te loodsen doorheen de bruisende wereld van het ondernemen. Neem een kijkje in de startersgids!

Hier vind je extra informatie over de start als ondernemer.

Stappen

Overloop deze stappen chronologisch voor de start als ondernemer

  • Open een zichtrekening
  • Vraag een ondernemingsnummer aan, door inschrijving in de Kruispuntbank van ondernemingen (KBO)
  • Activeer je btw-nummer
  • Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds
  • Sluit je aan bij een ziekenfonds
  • Bekijk of je bijkomende en noodzakelijke vergunningen nodig hebt: FAVV, milieuvergunning, verkoop van tabak of sterke dranken,…
Ondernemingsloketten

Bij de oprichting van een eigen zaak moet je die zaak registreren. Dat doe je via het ondernemingsloket. De overheid besteedt deze opdracht uit aan een aantal private partners.

De dichtstbijzijnde erkende ondernemingsloketten zijn in Antwerpen en Turnhout. In Antwerpen kan je terecht bij Acerta, Formalis, Securex, Xerius, Zenito en Partena. In Turnhout kan je terecht bij Acerta, Formalis en Xerius.

De volledige lijst van alle erkende ondernemingsloketten vind je op de website van de federale overheidsdienst Economie

Steunmaatregelen

Als starter krijg je soms steunmaatregelen. Een overzicht van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese steunmaatregelen vind je hier.

Gemeente Malle geeft ook een subsidie aan elke ondernemer die een nieuwe winkel, horecazaak, kapperszaak of schoonheidssalon start in de detailhandelskernen van Oost-of Westmalle. Meer info over de subsidie ter bevordering van het kernversterkend detailhandelsbeleid vind je hier.