Scholierenparlement

KRAS, het scholierenparlement, is een discussie- en rollenspel waarbij jongeren uit de derde graad van de Malse secundaire scholen zich een schooljaar lang op vrijwillige basis verdiepen in een aan de actualiteit gebonden thema met mondiale dimensie.

De jongeren komen samen om met leeftijdsgenoten op het scherp van de snee te debatteren over mondiale thema's. Daarbij staan discussie en de eigen mening centraal. Elk schooljaar wordt er een nieuw jaarthema met een mondiale inslag gebruikt om de jongeren in te leiden in de wondere wereld van de democratie en het debatteren. 

Elk schooljaar start een nieuw parlementair jaar met de verdeling van de rollen en de instudering van het basisdossier. Vier zittingen lang verdiepen de jongeren zich in diverse aspecten van het jaarthema. Het parlementaire jaar wordt afgesloten met een lokale slotzitting eind april in de raadzaal van het gemeentehuis.

Als kers op de taart trekken de leerlingen begin mei met de ganse KRAS-groep uit Malle naar het Vlaams Parlement, de Kamer en de Senaat in Brussel voor een overkoepelende slotzitting waar alle KRAS-groepen uit Vlaanderen aan deelnemen. Hier treden ze in discussie met leeftijdsgenoten van over gans Vlaanderen en Vlaamse en federale politici.

Meer info over het jaarthema vind je hier.

Meer info

Heb je zin om deel te nemen aan KRAS in Malle. Contacteer de dienst mondiaal beleid of vraag meer info aan de verantwoordelijke leerkracht in je school.