Gemeentelijk beleidsplan ruimte

Waarom gaan we een beleidsplan ruimte opmaken?

Als we ook in 2050 willen dat Malle een dorp blijft waar rust en bedrijvigheid samengaan, dan moeten we er nu al over nadenken hoe we dat gaan aanpakken. Hoe zorgen we ervoor dat onze dorpskernen leefbaar blijven en we kunnen voldoen aan de woonbehoefte op korte en lange termijn? Hoe houden we onze woningen betaalbaar? Willen we overal appartementen of moeten deze beperkt worden? Waar komt de nieuwe sporthal? Welke ondernemingen horen thuis in de dorpskernen en welke op onze industriezones? Willen we zonnepanelen enkel op daken of mag hiervoor ook open ruimte aangesneden worden? We beantwoorden deze ruimtelijke vraagstukken en vele andere in het beleidsplan ruimte.

Wat is een beleidsplan ruimte?

Het beleidsplan ruimte zet de visie uit waarin we omschrijven waar we naartoe willen met de gemeente Malle in 2050 en formuleert hiervoor concrete acties om een antwoord te bieden op alle bovenstaande vragen. Het is een belangrijk document om broodnodige investeringen te verantwoorden, zoals bijvoorbeeld de plaats voor de nieuwe sporthal.

Procedure

Op 29 augustus 2024 heeft de gemeenteraad het beleidsplan ruimte Malle definitief vastgesteld. Het beleidsplan wordt van kracht 14 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Het volledige plan is te raadplegen onderaan deze pagina.

Het beleidsplan ruimte ligt voor iedereen ter inzage op de dienst omgeving, Nijverheidsstraat 7 in Malle na afspraak via 03 310 05 53 of ruimtelijkeordening@malle.be en kan hieronder digitaal worden geraadpleegd.

De deputatie heeft voorbehoud gemaakt bij enkele passages. Over welke passages het juist gaat en de motivatie hiervoor kan u terugvinden in de documenten onderaan deze pagina.

Op 22 november 2024 werd het beleidsplan ruimte Malle gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het beleidsplan treedt in werking 14 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat staat er in het beleidsplan ruimte Malle?

Het beleidsplan is opgebouwd uit een strategische visie en vijf beleidskaders.

De strategische visie is opgebouwd uit een toekomstbeeld van Malle en een overzicht van belangrijke ambities op lange termijn, nl.:

  • wonen in een dorp
  • de kernen versterken
  • de open ruimte maximaal beschermen
  • ruimte voor recreatie en sport
  • voorzieningen voor iedereen
  • waar rust en bedrijvigheid samengaan
  • een antwoord op de klimaatverandering
  • duurzame en veilige mobiliteit
  • erfgoed voor iedereen
  • vlotte energietransitie
  • toerisme dicht bij huis
  • kwalitatieve ruimte voor onderwijs
  • inspanningen voor een sterke landbouw
  • nabije natuur.

Daarnaast omvat het beleidsplan ruimte vijf beleidskaders met meer concrete doelstellingen en bijhorende acties op korte termijn, namelijk kernversterking, wonen buiten de kernen, openruimtegebieden en versterking van hun multifunctionaliteit, recreatie en bedrijvigheid.

Het beleidskader ‘kernversterking’ doet een uitspraak over de manier waarop de gemeente haar kernen zal versterken. Onder kernen verstaan we de gebieden binnen de contouren voor kernversterking. Centraal hierin staat de kwalitatieve manier van verdichten zonder het dorpse karakter te verliezen. Door op strategische plaatsen uit te breiden, te verdichten en te ontpitten wordt het mogelijk om groene vingers in de kernen te introduceren en de kernen zo verder op te waarderen. Dit dorpse karakter kunnen we behouden en versterken door ruimtelijke elementen zoals bouwvolumes, kroonlijsthoogtes, dakkapellen, gevelritmering en de verhouding tussen groene en bebouwde ruimte kwalitatief te sturen en te ordenen binnen de acties van dit beleidskader. Een tweede groot aspect dat thuishoort in dit beleidskader is de opvolging en verdere uitwerking van de kernwinkelgebieden in de gemeente Malle.

Het beleidskader ‘wonen buiten de kernen’ doet een uitspraak over de verschillende woontypologieën gelegen buiten de contouren voor kernversterking en reiken we instrumenten aan om hier in de toekomst mee om te gaan. Concreet zijn dit verkavelingen, woonbossen, linten en steenwegen gelegen buiten de contour voor kernversterking alsook het zonevreemd wonen in bv. landbouwgebied, bosgebied, industriegebied, etc. kortom alle woonvormen buiten de contouren voor kernversterking. Voorbeelden van instrumenten om hier mee om te gaan zijn het beperken van bouwmogelijkheden van slecht gelegen percelen. We kunnen bijkomend in synergie met het beleidskader kernversterking bebouwing en voorzieningen op deze slecht gelegen percelen opvangen in de kernen. Zo kunnen nieuwe groene verbindingen geschept worden en wordt verlinting tegengegaan.

Het beleidskader ‘openruimtegebieden en versterking van hun multifunctionaliteit’ doet uitspraak over de open ruimte in de gemeente en hoe deze versterkt kan worden. Het biedt de mogelijkheid tendensen zoals bijvoorbeeld vertuining en inname en versnippering van open ruimte in de toekomst te voorkomen en tegen te gaan. Het is een hulpmiddel om zonevreemde bebouwing een halt toe te roepen. Daarnaast omvat het beleidskader de mogelijkheid gebieden te herbestemmen naar open ruimte, om aan landschapsontwikkeling te doen en om burgers te stimuleren hun percelen klimaatrobuust in te richten.

Het beleidskader ‘recreatie’ doet uitspraak over de recreatiemogelijkheden in de gemeente. Op sportief vlak is er nood aan nieuwe indoor en outdoor sportinfrastructuur. Dit gaat gepaard met een grote ruimtevraag. Het beleidskader reikt acties aan om de recreatieve sportinfrastructuur in de gemeente uit te breiden. Daarnaast bevat het hefbomen ter ontwikkeling van kwalitatieve gebiedsdekkende recreatieve netwerken en socio-culturele of sportieve infrastructuren.

Het beleidskader ‘bedrijvigheid’ doet een uitspraak over de toekomst van de ruimte voor bedrijvigheid in Malle en speelt in op actuele ruimtelijke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen.

Om beter om te gaan met de groeiende druk op onze beschikbare ruimte, bakent het af welke bedrijvigheidsfuncties we kunnen verweven binnen de kernen en welke we best afzonderen op onze industrieterreinen. Het reikt oplossingen aan voor de ruimtelijke versnippering van bedrijventerreinen ten gevolge van de toegenomen KMO-ontwikkelingen en biedt een antwoord op de historisch gegroeide zonevreemdheid van vele ondernemingen in Malle. Tot slot biedt dit kader tools aan om de Malse bedrijventerreinen te transformeren tot toekomstbestendige sites: aangename werkomgevingen met een hoog ruimtelijke rendement, multimodaal ontsloten, met meer ruimte voor groen en water en een hoge beeldkwaliteit.

Om de mogelijke effecten van het beleidsplan op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, is een plan-milieueffectenrapport (plan-MER) opgemaakt. Dit rapport licht de milieueffecten van de verschillende ambities en acties uit het beleidsplan toe. Aan het plan-MER werd een niet-technische samenvatting toegevoegd. De niet-technische samenvatting is een samenvatting van het plan-MER die begrijpelijk is voor het publiek en toelaat om een voldoende zicht te krijgen op de milieueffecten van het plan of project, de alternatieven en de mogelijke of te nemen milderende maatregelen en/of compenserende maatregelen.

Bij de plan-MER werd tot slot een milieuverklaring opgemaakt waarin volgende informatie terug te vinden is:

  • hoe de milieuoverwegingen in het plan zijn geïntegreerd
  • hoe rekening gehouden is met het goedgekeurde plan-MER en met de opmerkingen en adviezen uit het openbaar onderzoek en de bijhorende adviesronde
  • de redenen waarom gekozen is voor het plan zoals het is aangenomen, in het licht van de andere redelijke alternatieven die zijn behandeld
  • monitoringsmaatregelen.