Om de vijf jaar wordt het Vlaams Parlement verkozen. Op 9 juni 2024 is het zover. De verkiezingen vallen samen met de federale en de Europese verkiezingen. Dan trekken we met zn allen naar de stembus voor de gelijktijdige Europese, federale en regionale verkiezingen. Op zondag 13 oktober breng je je stem uit voor de gemeentelijke en provinciale verkiezingen.
In België zijn er verkiezingen op vijf bestuursniveaus:
- Europese verkiezingen op 9 juni 2024
- federale verkiezingen op 9 juni 2024
- Vlaamse verkiezingen op 9 juni 2024
- provinciale verkiezingen op 13 oktober 2024
- gemeentelijke verkiezingen op 13 oktober 2024
Om als kiezer te mogen stemmen, moet je aan vier voorwaarden voldoen. Je moet:
- Belg zijn, ten laatste op 1 april 2024;
- ten minste 18 jaar zijn op 9 juni 2024;
- ingeschreven zijn in het bevolkingsregister op 1 april 2024;
- niet uitgesloten of geschorst zijn van het kiesrecht op 9 juni 2024 (omwille van een veroordeling of onbekwaamheidsverklaring).
Wanneer je aan deze vier voorwaarden voldoet, ben je verplicht om te komen stemmen wat betreft de verkiezingen van 9 juni 2024.
Voor de provinciale en gemeentelijke verkiezingen op 13 oktober 2024 is er een stemrecht in plaats van een stemplicht.
Woon je als Belg in het buitenland?
https://diplomatie.belgium.be/nl/voor-belgen-het-buitenland/verkiezingen
Wat meebrengen?
Je brengt volgende zaken mee naar het stembureau:
- je oproepingskaart
- je identiteitskaart
Ten laatste einde mei ontvang je jouw oproepingskaart waarop je kieslocatie en het nummer van je stembureau staan. Heb je op 30 mei nog geen oproepingskaart ontvangen? Contacteer dan onze dienst burgerzaken via burgerzaken@malle.be.
Wat als je niet kan gaan stemmen?
Verblijf je de dag van de verkiezingen in het buitenland, moet je werken, ben je ziek ...? Dan kan je toch jouw stem uitbrengen door iemand anders een volmacht te geven. In dit geval duid je een andere kiezer aan die in jouw plaats mag stemmen. Je vult daarvoor een volmachtformulier in. Hierbij voeg je de nodige bewijzen of attesten van je werkgever, arts, inrichting, instelling …
Het volmachtformulier, je oproepingsbrief en je bewijsstukken geef je mee met de kiezer die in jouw plaats stemt. Hij of zij moet dit, samen met zijn of haar eigen identiteitskaart, afgeven in het kiesbureau dat op jouw oproepingsbrief staat. Extra info en de volmacht formulieren vind je terug op https://verkiezingen.fgov.be/kiezers-ik-kan-niet-gaan-stemmen/stemming-per-volmacht.
Wat als je ongewettigd afwezig bent?
Breng je jouw stem niet uit (ook niet via een volmacht) en heb je geen afwezigheidsattest, dan kom je wat betreft de verkiezingen van 9 juni terecht op de lijst van kiezers die niet hebben gestemd. De rechtbank bepaalt dan welke boete je krijgt als je wordt vervolgd. Je kan de reden waarom je niet deelnam, met de nodige verantwoording, wel meedelen aan de vrederechter. Als hij, in overeenstemming met de procureur des Konings, je redenen gerechtvaardigd vindt, stelt hij geen vervolging in.
Wat als je voor de eerste keer gaat stemmen?
Ben je tussen de 16 en 23 jaar oud, en trek je dit jaar voor het eerst naar de stembus? Wee tje niet goed wat je moet verwachten? Surf naar https://tisaanu.be/nl. Je vindt er ook een volledig stappenplan terug. Zo kan je voorbereid voor het eerst gaan stemmen.