Ratten

Ratten zijn vrij schuwe dieren en meestal 's nachts actief. Als je bruine ratten opmerkt, dan bestrijd je ze best onmiddellijk. Deze soort plant zich snel voort. 

Op openbaar domein worden de ratten bestreden door de gemeente.

Als particulier ben je verantwoordelijk om op eigen terrein de bruine rat te bestrijden. De beste manier om ze te bestrijden is preventie. Bruine ratten voelen zich goed op plaatsen waar er voedsel, water en beschutting is.

Als de preventieve maatregelen niet volstaan om de populatie bruine ratten onder controle te houden, is een bestrijding echt noodzakelijk.

Er zijn klemmen en vallen verkrijgbaar bij de plaatselijke tuincentra. Hiermee kan je de ratten dood of levend vangen met een lekker stukje kaas of chocolade. Als dit niet helpt, kan je overgaan op rattenvergif.

Vanuit de Vlaamse overheid wordt erop aangedrongen om het gebruik van gif zoveel mogelijk te beperken. Roofvogels en andere dieren kunnen hierdoor vergiftiging oplopen en het gif is schadelijk voor het milieu. Daarom is de hoeveelheid muizen- en rattenvergif die je gratis kan krijgen bij de dienst leefmilieu beperkt.

Ratten lopen vooral langs muren, wanden en voorwerpen en steken niet makkelijk een open plaats over. Het heeft dan ook geen zin om vangmateriaal of lokazen op een open plaats te leggen.

Procedure

Twee keer per jaar krijg je gratis maximaal vijf zakjes ratten- en muizenvergif bij de dienst leefmilieu.

Meer info

Meer info over bruine ratten vind je in deze brochure.