Op t Gijsbemdenhof gelegen aan de Vlimmersendijk telen Peter Leenaerts en Nancy de Wit sinds 1992 komkommers. Dat is niet alles: sindsdien breidden ze hun aanbod flink uit terwijl ze erin slagen om voedselverspilling tegen te gaan. De Week van de Korte Keten (15 tot 23 mei) geeft de perfecte aanzet om deze lokale producent in de kijker te zetten.
Tijdens onze zoektocht naar diversificatie zijn we in 2011 gestart met de teelt van snackkomkommertjes, vertelt Nancy. Vanwege de torenhoge energieprijzen gingen we ook op zoek naar minder energiebehoevende teelten. Zo begonnen we met de aanplant van kiwibessen in 2013 en ons eerste veld blauwe bessen in 2015. Ondertussen telen we blauwe bessen op een zestal hectare. De combinatie van de verschillende teelten is niet altijd evident, maar de afwisseling maakt ons werk net boeiend.
De verscheidenheid vraagt een zeer strakke planning. De zomermaanden zijn het drukst: alle teelten zijn dan op hun piek qua oogst. De meeste van onze geoogste groenten en fruit verhandelen we via Coöperatie Hoogstraten, een klein gedeelte verkopen we via hoeveverkoop in onze automaten.
We oogsten wel eens groenten en fruit die er wat minder mooi uitzien. Om voedselverspilling tegen te gaan maken we daarvan confituren, soepen, dessertsaus, zoetzure komkommerschijfjes, kiwibessengin …, voegt Peter toe. Samen tegen verspilling t Gijsbemdenhof verenigde zich met enkele andere telers van fruit en groenten uit de Kempen onder de naam Local Harvest VZW. Samen ontwikkelen ze afgeleide producten die ze op de markt brengen. Zo bestaan er Local Harvest fruitsappen, confituren, Blauwe Bes(t) Lekker Elixir en kiwibessengin.
De voornaamste doelstelling van Local Harvest VZW is om voedselverspilling tegen te gaan
en een meerwaarde te creëren voor zowel de producent als de consument. De slagzin van Local
Harvest is dan ook no food waste.
Schol op de vriendschap
Op t Gijsbemdenhof vind je ook Brouwerij De Boeretang waar het bier Quirinus wordt gebrouwen. De microbrouwerij is ontstaan uit een groep vrienden die wel eens een biertje wou brouwen. Na een drietal jaar experimenteren en veel proeven stonden de bieren op punt. Familieleden die onze bieren proefden gaven de opmerking dat ze best goed zouden verkopen, vertellen de brouwers. We overwogen even om ons bier door derden te laten brouwen, maar beslisten om toch zelf te investeren in een brouwlokaal, brouwinstallatie, gisttanks
enzovoort. De voornaamste reden was duidelijk: we doen dit meer voor de eer en het plezier dan voor de opbrengst. Het blijft uiteindelijk onze passionele hobby.