Niels Eelens - Epicentrum

Ik ben Niels Eelens, geboren Mallenaar. 

Sinds kindsafaan ben ik iemand met een zeer brede interesse. Het functioneren van een menselijk lichaam was één van die dingen die me boeide.

Ik kampte als kind met astmatische problemen en naast het klassieke medische traject, namen mijn ouders me mee naar een osteopaat in Brugge. Ik had er ongelooflijk veel baat bij. Na zijn behandelingen werd ik steeds beter en beter tot ik mijn puffers niet meer nodig had. Het stond toen al als een paal boven water dat ik later osteopaat wou worden. We spreken over een tijd waarin er nog niet veel osteopaten in België aan het werk waren.

Ik volgde een vijfjarige opleiding in Gent tot osteopaat. Een fantastische ervaring waardoor ik steeds verder geïnteresseerd werd in het menselijk lichaam.

Na mijn opleiding startte ik als assistent aan de International Academy of Osteopathy in Gent en Utrecht. Twee jaar later kreeg ik de kans om les te geven. Ik mocht de lessen ‘viscerale osteopathie’ doceren in Kopenhagen. Zo vloog ik elke 6 weken naar daar om aan de universiteit les te geven. Een ervaring die me veel heeft bijgebracht want door te doceren leer je zelf het meeste bij. 

Tegelijkertijd startte ik mijn eigen praktijk in Zoersel. Al gauw had ik handen tekort en werkte ik met 2 andere collega’s en een acupuncturist. Mijn Malse roots brachten me terug naar ons dorp. Sinds 10 jaar baat ik samen met mijn vrouw Hanne De Ruyck, ook osteopaat, onze groepspraktijk Epicentrum uit. Hanne haar expertise en specialisatie ligt in de behandeling van baby’tjes en kinderen. Samen zijn we een fantastisch team en inmiddels werken in Epicentrum 10 collega’s.

Ik krijg natuurlijk vaak de vraag wat osteopathie eigenlijk juist is? Het is gelukkig al veel meer ingeburgerd dan in de tijd toen ik net startte. Echter weten nog steeds veel mensen niet goed wat een osteopaat eigenlijk precies doet. Om het te verstaan, zou je het eigenlijk moeten ervaren…

Osteopathie is een manuele behandelwijze waar we het lichaam op een holistische manier benaderen. We werken op 3 systemen die we met elkaar integreren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je nekpijn hebt maar dat deze in verbinding staat met een maag- of verteringssysteem. Het pijnpunt is dus niet altijd de echte oorzaak. Als osteopaat gaan we, via een manuele behandeling, op zoek naar de oorzaak van de klacht.

Na 17 jaar praktijk ben ik nog steeds gebrand om bij te leren. In ons vak kan je gelukkig non stop bijleren. Daarom hebben Hanne en ik een VZW opgericht die post-graduate opleidingen aanbiedt voor osteopaten. Met Still More hebben we de kans gekregen om nationale en internationale docenten uit te nodigen die hun expertise willen delen met ons. En ook deze keer kozen we om deze cursussen dichtbij huis te organiseren. Voor onze cursussen huren we Sint-Martinuspastorij. Een prachtige locatie waar iedereen zicht direct thuisvoelt en in kleine groep het maximale kan leren van echte topdocenten.