Lijst van gezworenen

Wie op de lijst van gezworenen staat, komt in aanmerking om de volgende vier jaar opgeroepen te worden als jurylid voor het hof van assisen.

Hoe kom je op deze lijst terecht?

Je komt op de lijst van gezworenen door loting. De burgemeester en twee schepenen trekken twee cijfers. De personen die op de kieslijst ingeschreven staan, tussen de 28 en 65 jaar zijn, de burgerlijke en politieke rechten genieten en waarvan hun rangnummer op de kieslijst eindigt op deze twee cijfers, worden op de lijst van gezworen ingeschreven.

Procedure

Wat als je op de lijst staat?

De gelote burgers krijgen een kaart met een aantal vragen toegestuurd. Deze kaart moet binnen de acht dagen, ingevuld en ondertekend, teruggestuurd worden. De dienst burgerzaken stuurt daarna de lijst en de kaarten naar de bestendige deputatie, die per provincie een provinciale lijst opmaakt.

Ook als je niet antwoordt of als je een medisch attest bij de teruggestuurde kaart voegt, word je opgenomen in de lijst van de gezworenen.

Daarna wordt de definitieve lijst van gezworenen opgesteld op de rechtbank van eerste aanleg van de hoofdplaats van de provincie.

Minstens 20 dagen voor de aanvang van het assisenproces wordt een bijzondere lijst van gezworenen opgemaakt. Dit gebeurt door loting van een aantal namen uit de definitieve lijst van gezworenen. Ten minste twee werkdagen voor de zitting worden deze gezworenen opgeroepen voor het hof van assisen.

De juryleden dienen voor de start van het assisenproces een informatiesessie te volgen.

Zitting hebben in een jury is een burgerplicht.

De gezworene die niet aanwezig is bij het begin van het assisenproces of die zich terugtrekt zonder toelating van de voorzitter voordat zijn taak beëindigd is, kan worden gestraft met een geldboete van 50 tot 1000 euro (artikel 316bis Strafwetboek).

Regelgeving

  • Art. 221, 223 en 227 van het Gerechtelijk Wetboek 
  • Omzendbrief 28/11/2024 over het opmaken van de lijsten van gezworenen

Meer info

Meer informatie vind je hier op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie.