Kortverblijf

Je kan beroep doen op een opname via kortverblijf in bepaalde situaties:

  • de senior moet niet meer in het ziekenhuis blijven, maar kan nog niet naar huis door fysische, psychische of andere redenen
  • de mantelzorger moet naar het ziekenhuis, is toe aan een rustpauze of heeft tijdelijk andere verplichting
  • de mantelzorger gaat op vakantie

In het woonzorgcentrum geniet je van het nodige comfort. Je kamer is bemeubeld en je beschikt over een aparte badkamer met toilet, douche en wastafel. Je bent welkom in de gemeenschappelijke ruimtes zoals de cafetaria, de leefruimtes, het kapsalon en de binnen- en buitentuin.

Tijdens een kortverblijf kan je rekenen op dezelfde zorg- en dienstverlening als de permanente bewoners. Je kan deelnemen aan de activiteiten die het woonzorgcentrum organiseert en je kan vrij bezoek ontvangen op je kamer, in de cafetaria of in één van onze leefruimtes.

Voor wie?

Alle senioren ouder dan 65 jaar. Bij afwijking van deze leeftijdgrens moet er vooraf een goedkeuring zijn van de Vlaamse overheid.

Procedure

Doe je een aanvraag voor kortverblijf bij het woonzorgcentrum, dan kijken we eerst na of dit de enige oplossing is voor de zorgvraag die jij stelt. Als blijkt dat een kortverblijf de meest aangewezen oplossing is, wordt nagekeken of het beschikbaar is tijdens de gevraagde periode.

Bedrag

Vanaf 1 januari 2022 bedraagt de dagprijs 63,03 euro voor een nieuwe bewoner. Een echtpaar betaalt 106,25 euro per dag.

Deze dagprijs is nodig om bijna alle kosten te dekken die nodig zijn om zorgeloos te kunnen verblijven in ter Bleeke. Uiteraard zijn er nog bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden, bijvoorbeeld:

  • remgelden van doktersbezoek, kinébehandeling en medicatie
  • aankoop van naamlintjes voor de persoonlijke kleding
  • wassen van het persoonlijk linnen: ofwel doet je familie de was ofwel kan je samenwerken met de wasserij van het woonzorgcentrum
  • kleine uitgaven zoals consumpties in de cafetaria
  • kosten voor een kapster of pedicure
  • oplegkosten van een ziekenhuisverblijf, bijzondere medische onderzoeken, (bijkomende) ziekteverzekering en andere zaken zoals protheses, een bril, ...
  • extra's zoals rookgerief, kleding, ...

De afspraken rond het betalen van de verblijfskosten worden vooraf met de directeur en de maatschappelijk assistente gemaakt. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden:

  • de bewoner betaalt zelf en zij/hij of de familie staat in voor de betaling van alle kosten
  • de bewoner kan niet instaan voor de volledige betaling en heeft geen onderhoudsplichtige kinderen: het OCMW van de gemeente vanwaar de bewoner afkomstig is, neemt de betaling van het tekort op zich

Betaalt het OCMW van je woonplaats een deel van het tekort? Dan zal het OCMW van Malle steeds een waarborg vragen aan het OCMW van de gemeente van je herkomst. 

De specifieke manier van betalen spreken we voor de opname af met de bewoner of de familie. Je krijgt het factuur van de verblijfskosten van de voorbije maand de volgende maand. Je hoeft geen waarborg te betalen voor een opname.