Gert Van Cauwenbergh - Fingo

Dubbel feest bij Fingo uit Malle. De producent van gewapende welfsels bestaat dit jaar 75 jaar én zaakvoerder Gert Van Cauwenbergh (36) werd verkozen tot Antwerpse Jonge Ondernemer van het Jaar. “Dat is de kers op de taart voor het harde werk dat onze 100 medewerkers dagelijks leveren”, klinkt Gert trots.

“De titel betekent erg veel voor mij”, glundert Gert. “Ik ben echt geschrokken van de vele felicitaties die ik kreeg op de sociale media. Ze hebben Fingo nog meer op de kaart gezet.”

Had je verwacht om zo ver door te stoten?
“Anderhalf jaar geleden kreeg ik plots een telefoontje en hoorde ik dat ik bij de laatste vier kandidaten zat in Antwerpen. Dat was een complete verrassing, want ik had me hier niet voor ingeschreven. Door corona schoof de verkiezing een jaartje op maar toen ik won was mijn vreugde er niet minder om. De goede resultaten zijn natuurlijk ook het bewijs dat we het goed doen, maar deze erkenning is toch de kers op de taart. Zeker omdat de andere finalisten ook een heel sterk dossier hadden.”

Waaraan heb je de titel te danken?
“De juryleden vonden dat ik het bedrijf naar een hoger niveau heb getild, met een sterke marktpositie die moeilijk te kraken is. Ze geloofden ook dat we dit nog eens kunnen overdoen in Nederland en dat zo de toekomst van Fingo gegarandeerd is.”

Kan je Fingo kort voorstellen?
“In België zijn we de marktleider in de productie van gewapende en voorgespannen welfsels. Wij bestaan 75 jaar en hebben vier vestigingen, waarvan twee in Malle, één in Ham/Tessenderlo en één in Messelbroek (Scherpenheuvel). Daarnaast hebben we een verkoopkantoor in Nederland. Fingo is een familiebedrijf dat in 1946 werd opgestart. In 1980 nam mijn vader Marc de algemene leiding van de firma over en hij zorgde voor een expansie, waaronder de start van
productie van gladde welfsels in 1993 en de uitbreiding naar voorgespannen welfsels in
2009. Ik vorm nu de derde generatie van het bedrijf. Met ons familiale karakter maken we nu nog altijd het verschil.”

Hoeveel ton aan welfsels produceren jullie gemiddeld per jaar?
“In 2020 hebben wij ongeveer 1,1 miljoen m² welfsels geleverd. Dit komt overeen met 280.000 ton aan gewicht. Omgerekend leveren wij per dag een volledig voetbalveld aan welfsels.”

Zitten daar bekende gebouwen tussen?
“Jazeker. Onze welfsels steken in de nieuwe tribune van het Bosuilstadion van voetbalclub Antwerp FC. Ook de grote Park & Ride op de Luchtbal is van onze hand.”