Dementiecafé Dwaallicht

Dementie treft niet alleen de persoon in kwestie. Ook familieleden en mantelzorgers hebben vaak veel vragen en kampen met gevoelens van verwarring, onrust, moeheid en onmacht.

Een aantal voorzieningen en organisaties uit de regio slaan daarom de handen in elkaar om personen met dementie, hun familieleden en mantelzorgers samen te brengen in een praatcafé over dementie.

Dwaallicht wil de zorgen van alle betrokkenen lichter maken en wil ook licht brengen voor zij die ‘dolen’: de persoon met dementie zelf, de familieleden en mantelzorgers. Hun zoektocht naar antwoorden in het doolhof van voorzieningen is niet altijd evident.

In het praatcafé krijg je deskundige informatie. Het is een plaats waar je op een informele, ontspannen manier kennis kan maken met anderen in jouw situatie. Per café interviewen we een deskundige over een bepaald aspect van dementie. Je hebt de kans om vragen te stellen of gewoon te luisteren. 

Het praatcafé is gratis. Inschrijven is verplicht via info@dwaallicht.be

De persoon met dementie is uiteraard ook welkom. Ben je toch op zoek naar een oppas? Neem contact op met de gezelschapsdienst van het sociaal huis of het ziekenfonds.

In 2022 organiseren we het praatcafé dementie op: 

  • 24 maart 2022, 19 uur in De Griffel (Dorpsstraat 37, Zandhoven)
  • 16 juni 2022, 19 uur in Werf 44 (Schoolstraat 44, Schilde)
  • 15 september 2022, 19 uur in WZC ter Bleeke (Blijkerijstraat 71, Malle)
  • 29 november 2022, 19 uur in de Kapel (Handelslei 167, Zoersel)

24 maart: Wat is dementie?

Spreker: Prof. Dr. Sebastiaan Engelborghs, en een mantelzorger

Maak jij je wel eens zorgen omdat je af en toe dingen vergeet? Denk je hierbij wel eens aan het krijgen van dementie? Wanneer spreken we nu eigenlijk over dementie en hoe herkennen we dementie? Bestaan er naast de ziekte van Alzheimer nog andere vormen van dementie? Tijdens dit praatcafé krijg je een duidelijke omschrijving van wat dementie is.

16 juni: Herinneringen ophalen met personen met dementie

Spreker: Herlinde Dely, Stafmedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen én auteur van "De schat van je leven", en een mantelzorger

15 september: Levenseindeproblematiek bij personen met dementie

Spreker: Frank Willeme, directeur zorg Brecht en voormalig coördinator dagverzorgingscentrum en thuisbegeleidingsequipe Coda, en een mantelzorger

29 november: De juridische aspecten van dementie: wilsonbekwaamheid, bewindvoering

Spreker: Herbert Verstreken, vrederechter kanton Zandhoven, en een mantelzorgerMeer info

Dwaallicht
Inge Vandekerckhove
Antwerpsesteenweg 803
2390 Malle

tel. 0479 96 38 22
e-mail: info@dwaallicht.be 

www.dwaallicht.be