Dementiecafé Dwaallicht

Dementie treft niet alleen de persoon in kwestie. Ook familieleden en mantelzorgers hebben vaak veel vragen en kampen met gevoelens van verwarring, onrust, moeheid en onmacht.

Een aantal voorzieningen en organisaties uit de regio slaan daarom de handen in elkaar om personen met dementie, hun familieleden en mantelzorgers samen te brengen in een praatcafé over dementie.

Dwaallicht wil de zorgen van alle betrokkenen lichter maken en wil ook licht brengen voor zij die ‘dolen’: de persoon met dementie zelf, de familieleden en mantelzorgers. Hun zoektocht naar antwoorden in het doolhof van voorzieningen is niet altijd evident.

In het praatcafé krijg je deskundige informatie. Het is een plaats waar je op een informele, ontspannen manier kennis kan maken met anderen in jouw situatie. Per café interviewen we een deskundige over een bepaald aspect van dementie. Je hebt de kans om vragen te stellen of gewoon te luisteren. 

Het praatcafé is gratis. Inschrijven is verplicht via info@dwaallicht.be

De persoon met dementie is uiteraard ook welkom. Ben je toch op zoek naar een oppas? Neem contact op met de gezelschapsdienst van het sociaal huis of het ziekenfonds.

In 2021 organiseren we het praatcafé dementie op: 

  • maandag 20 september, 19 uur (Werf 44, Schoolstraat 44, 2970 Schilde)
  • donderdag 25 november, 19 uur (De Dennen, Nooitrust 18, 2390 Malle)

20 september: Wat is dementie?

Spreker: Nadia Hainaut, dementie-expert Orion en een mantelzorger

Maak jij je wel eens zorgen omdat je af en toe dingen vergeet? Denk je hierbij wel eens aan het krijgen van dementie? Wanneer spreken we nu eigenlijk over dementie en hoe herkennen we dementie? Bestaan er naast de ziekte van Alzheimer nog andere vormen van dementie? Tijdens dit praatcafé krijg je een duidelijke omschrijving van wat dementie is.

25 november: De zorg van de mantelzorger

Spreker: Luc Van de Ven, klinisch ouderenpsycholoog en een mantelzorger

Wanneer een partner of ouder aan dementie lijdt, brengt dit voor de naaste heel wat stress teweeg. Vaak denkt men hierbij vooral aan de vele zorgtaken. Maar er is meer. Vele naaste familieleden gaan gebukt onder anticiperend rouwen, met naast depressieve gevoelens vaak tot meestal ook schuldgevoelens. In sommige situaties kunnen deze schuldgevoelens zelfs het inschakelen van een deskundige ondersteuning bemoeilijken.Meer info

Dwaallicht
Inge Vandekerckhove
Antwerpsesteenweg 803
2390 Malle

tel. 0479 96 38 22
e-mail: info@dwaallicht.be 

www.dwaallicht.be