Carl Mintjens - Meubelfabrieken Mintjens

Meubelfabrieken Mintjens is al 60 jaar een vaste waarde in Malle. Sleutelwoorden bij Mintjens zijn innovatie, duurzaamheid en ‘made in Belgium’. Als eerste in ons land waagde deze fabrikant het om zijn meubels - die trouwens 100% duurzaam zijn - direct aan de klant te verkopen. Een straffe zet van een nog straffere ondernemer.

In 1961 richtte Karel Mintjens de gelijknamige meubelfabriek op. Al snel groeide het bedrijf
uit tot een referentie in de streek voor eiken meubelen, tafels en kasten. Zoon Carl nam in 2011 het heft over en investeerde in milieuvriendelijke productie en technologische verbeteringen in het productieproces. Zo was Mintjens weer helemaal mee met zijn tijd. Ook het designproces werd onder handen genomen. In samenwerking met gerenommeerde designers als Axel Enthoven, Pascale Naessens en Alain Berteau werden modernere modellen ontworpen. Hernieuwbare houtsoorten blijven altijd het basismateriaal.

Innovatie
Sinds de oprichting verkoopt Meubelfabrikanten Mintjens haar meubels via winkels. De kleinhandel wordt echter al jaren door elkaar geschud door nieuwe trends. “Vroeger kochten mensen hun meubels in een fysieke winkel, maar vandaag de dag gebeurt ook dat steeds vaker online. Daarnaast willen consumenten dichter bij hun merk staan en verwachten ze meer informatie over de productiewijze. Sinds de coronacrisis won lokale productie veel aan belang”, klinkt het bij CEO Carl Mintjens. Daardoor komen meubelfabrikanten voor nieuwe uitdagingen te staan. “Om met dit nieuwe consumentengedrag om te gaan, wagen we als eerste meubelfabrikant in België de stap om ‘direct to consumer’ te gaan, onder de naam ‘Mintjens Factory Direct’. Je kan in de fabriek in Malle rechtstreeks uit de fabriek kopen, zonder tussenpersoon of meubelwinkel.”

100% duurzaam en made in Belgium
Het bedrijf draagt duurzaamheid en lokale productie hoog in het vaandel. Mintjens is erg kieskeurig wat materiaalkeuze betreft. Zo is het hout zorgvuldig geselecteerd en enkel afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De gebruikte oliën en vernissen voldoen op hun beurt aan de allerstrengste normen. Daarnaast gebeurt de volledige productie met hernieuwbare energie. Meer dan 90 procent van de productie gebeurt in België, de overige 10 procent gebeurt in andere Europese landen. Zo garandeert Mintjens de goede kwaliteit en werkomstandigheden.

Best of Belgium
Tijdens de 81ste editie van de Meubelbeurs Brussel in 2019 werd de Malse meubelfabrikant
beloond voor zijn inspanningen. Met de slaaplijn Rialto won Meubelfabrieken Mintjens de eerste prijs in de categorie Best of Belgium bij de uitreiking van de Balthazar Award: een award voor innoverende maar vooral smaakmakende collecties. “Het bewijs dat innovatie, duurzaamheid en made in Belgium hand in hand kunnen gaan”, besluit een trotse Carl Mintjens.

Meer info

Mintjens Meubelfabrieken
Meirenstraat 8, Malle
www.mintjens.be