Beate Hofkens - Improve

Ik ben Beate, 27 jaar. Ik ben een jonge ondernemer in Malle en de founder van beweegstudio IMPROVE. Ik heb lang gedacht dat ik in 2018 startte met ondernemer te zijn, maar eigenlijk startte al als kind.

Mijn ouders waren zelfstandigen in de pluimvee. Als kind gingen we nooit op reis omdat men ouders er 7/7 voor de zaak moesten zijn. We hielpen op de boerderij dus ik heb hard werken als kind al meegekregen.

In de lagere school was ik al een echte ondernemer op de speelplaats. Ik maakte leuke hebbedingen zoals stoepkrijtverf, katapults,... en ruilde deze tegen bijvoorbeeld pokemonkaarten. Toen kon ik al zeggen ‘ik probeer om op maat te werken’. Ik bedacht als kind nieuwe dingen en probeerden anderen hun interesse op te wekken. Daarnaast was ik veel bezig met sportief te zijn en lag, onbewust, mijn interesse naar gezonde voeding en bewegen al op de loer.

Al vanaf 10-jaar moesten men ouders aanhoren dat ik later mensen wilde helpen met sporten, ik wilde als Kim Gevaerts, Kim Clijsters of Justine Henin worden. Op mijn 18 startte ik met een LO-opleiding en startte ik in de profitsector als student met mensen aan het bewegen te brengen. Ik kwam in ‘Fitclass Malle’ terecht. Sommigen zullen deze nog wel kennen. Na een jaar ervaring samen met de eigenares, stond ik er bijna dagelijks alleen voor in combinatie met mijn studie. Elke dag naar school en in de avond mijn schooltaken even meenemen en de deuren daar openen, mensen laten bewegen.

Een klant vroeg me toen ‘Wat wil je na je studies doen?’ ik herinner me nog dat ik tegen haar zei: ‘misschien wil ik ooit wel zo’n kleine beweegstudio met personal training en voeding openen, zo klein als dit maar anders en écht op maat van de mensen’. En enkele maanden later sloot Fitclass Malle omwille van gezondheidsredenen van de eigenares. Ik zat in mijn laatste jaar LO en had niet het geld om te investeren en om deze ‘oude’ zaak over te nemen.

Wél had ik het besef, ‘ik heb kei hard gewerkt om deze mensen te kunnen laten sporten en de mensen laten bewegen en zich in een community te laten voelen in de sportwereld dat geen fitness of geen competitie is. En deze mensen hebben nu nergens waarnaartoe te gaan om te blijven sporten.’ Het voelde alsof ik deze sporters in de steek liet en dat wilde ik niet laten gebeuren.

2 weken later konden deze zelfde mensen terecht in mijn lessen in de Notelaar. Ik was naar de sportdienst geweest met de vraag ‘help mij wat kan ik doen?’ ik had mijn studentenportemonnee en enkele fitness matjes 2e hands gekocht.
Met een bang hartje stuurde ik alle mensen van Fitclass mailtje: ‘Maandag om 19u30 in de Notelaar en neem als kan, een eigen matje mee. Ik ga jullie les geven.’ Er stonden bijna 30 mensen in de feestzaal van de Notelaar. Ik moest na enkele maanden tijd van 1uur, naar 4uur lesgeven in de week en had op een half jaar tijd bijna 60 leden die wat kwamen bewegen met hun matje.

Deze populaire les ‘de Figuurtraining’ waarmee het is begonnen, wordt nog elke maandag om 19u30 gegeven bij beweegstudio B-Fit.

Enkele jaren zo werken en het werd drukker en drukker om én mijn job in het onderwijs én mijn job in de fitness in Nederland te combineren. 7 dagen op 7 gaf ik les tot 22u en soms later, gewoon omdat ik mensen wilde laten bewegen.

Het ging ineens zo snel. Ik zat boordevol ideeën en ik kreeg niet de kans om dit uit te werken voor mijn baas. Ik had het gevoel dat hij gewoon lui op de stoel wilde blijven zitten en ik botste op mijn drang naar ondernemen en ideeën uitwerken. Daarnaast had ik té weinig tijd om mijn eigen mensen te geven wat ik hen wilde geven.

En op een dag werd ik wakker en heb ik mijn ontslag ingediend bij mijn werkgever en gezocht naar een pand om ‘mijn mensen onder mijn eigen kerkentoren’ te helpen met hun gezonde levensstijl en mijn ideeën te kunnen uitwerken. Ik had zelf op dat moment niet eens door dat ik een enge sprong waagde. Een vast en vertrouwd loontje naar niet weten wat gaat komen. Niet beseft wat ik deed, maar tegelijkertijd ook heel doordacht. Vandaag kan ik niet meer goed voorstellen dat ik de durf had om in 2018 de stap te zette om voltijds zelfstandige te worden en te springen. Maar ik ben super blij dat ik dat heb gedaan.

Een groot deel van de mensen van mijn studentenjob, kan ik op dag van vandaag nog wekelijks aan het bewegen brengen. En ‘mijn mensen onder mijn kerkentoren’ op weg te helpen met gezonde levensstijl op de manier hoe zij het zelf willen, geeft mij voldoening om elke dag tevreden als Malse ondernemer te gaan slapen.