Axelle en Dominique Defossez - DEFO

Vader Dominique en dochter Axelle Defossez baten op de Zoerselbaan de gloednieuwe koffiebar Defo uit. “Die naam verwijst naar onze kernwaarden: duurzaamheid, ecologie, fair en organisch”, zegt Axelle.

Jullie zijn geen gewone koffiebar?
Axelle: “Nee, wij focussen enorm op duurzaamheid. En we trekken dat door in alles wat we doen. Zo komt onze koffie recht van de boer en krijgt die er een eerlijke prijs voor. Verder spelen we in op het ecologische aspect en willen we de drempel tot een ‘zero waste’-levensstijl verlagen. Als je je eigen potje meebrengt, kan je bij ons droge voeding kopen of je flessen shampoo of wasmiddel (her)vullen. We verkopen ook stalen rietjes, drinkflessen en herbruikbare scheermessen.”


Vanwaar die passie voor duurzaamheid en ecologie?
“Walvissen met plastic in hun maag of schildpadden verstrengeld in visnetten zijn helaas de
harde realiteit. Omdat die dieren slachtoffer zijn van iets wat wij hier in het Westen aan het doen zijn, voelden we ons verantwoordelijk. Door dit te doen hopen we nog mensen te inspireren om hetzelfde te doen.”

Gaat jullie concept aanslaan in Malle?
“In de steden vind je al tal van ecologische alternatieven en mogelijkheden. Veel mensen willen een ecologisch alternatief, maar een verplaatsing naar een stad is niet altijd praktisch … of ecologisch. Door in Malle te openen maken we ecologisch leven voor heel wat mensen toegankelijker.”

Defo is niet jouw enige duurzame onderneming?
“Ik heb ook nog de webshop Turtlee Green. Daarmee steun ik goede doelen die zich inzetten voor het leven in de oceaan. De oprichter van een van die organisaties heeft me eens gecontacteerd om me te bedanken. Die erkenning was heel speciaal.”

Hoe voelt het om samen met je vader een zaak te runnen?
“Dat is uiteraard heel bijzonder. Normaal ging papa voor de opening op cursus om alle kneepjes van het koffiezetten te leren. Maar een paar YouTube-filmpjes later bleek hij een natuurtalent. Dus ben ik dan maar naar de cursus gegaan (lacht).”

Meer info

Koffiebar Defo
Zoerselbaan 1A
www.defo-koffiebar.be