Zet jij Malle mee internationaal op de kaart?

Inwoners van Malle weten dat het cultuur- en verenigingsleven een kenmerk bij uitstek is van onze gemeente. Malle is een dorp met uitstraling en dat wordt ook actief naar het buitenland gepromoot via de intergemeentelijke verbroedering, een niet-politieke vereniging.

Via de verbroedering krijgen de inwoners van Malle op een unieke manier de kans om kennis te maken met andere culturen. Malle is verbroederd met vier gemeenten: Saint-Savin (Frankrijk), Heusenstamm (Duitsland), Hartley-Wintney (Groot-Brittannië) en Zakrz√≥wek (Polen). Een samenwerking met Ladispoli (Italië) wordt op dit moment onderzocht.

De intergemeentelijke verbroedering van Malle wijzigde zopas haar bestuur. Naast het algemeen comité, bekijken werkgroepen per land welke initiatieven mogelijk zijn. Om de zes jaar wordt een nieuwe voorzitter aangeduid. Voor de eerstvolgende zes jaar werd Raymonde Vanden Broeck als voorzitter aangeduid.

De verbroedering brengt mensen uit verschillende landen samen in gastgezinnen om in diverse talen te verbroederen. De verbroedering heeft ook een maatschappelijk doel. Zo zamelt de vereniging bijvoorbeeld elk jaar centjes in door Malse streekproducten op de kerstmarkt in Heusenstamm te verkopen. Hiermee draagt de verbroedering de troeven van onze gemeente uit, en met de opbrengst steunt ze sociale initiatieven in Malle. Een win-winsituatie dus.

Internationaal contact schept nauwe banden en hechte vriendschappen. Voel jij je geroepen om de verbroedering te ondersteunen door bijvoorbeeld bezoekers van partnergemeenten te ontvangen? Of kan je andere hulp of medewerking verlenen? Voor meer informatie kan je de algemeen of landverantwoordelijke contacteren.

Contactpersonen per land:

  • Algemeen + Saint-Savin (Frankrijk) - Raymonde Vanden Broeck (raymonde.vandenb@gmail.com)
  • Heusenstamm (Duitsland) Jen Hendrickx (dirkenjen@gmail.com)
  • Hartley Wintney (Groot-Brittannië) Graham Lambert (graham.lieve@gmail.com)
  • Zakrz√≥wek (Polen) Johan Haest (johan2014@telenet.be)
  • Ladispoli (Italië) Sanne Van Looy (sanne.vanlooy@malle.be)

Activiteiten 2019

  • 18 en 19 mei: Europese markt voor de inwoners van Malle (pastorij Berckhovenstraat)
  • 16 tot 18 augustus: wandelweekend in Malle met de verbroederingsgemeenten
  • 7 en 8 december: kerstmarkt Heusenstamm

Volg de Verbroedering ook op Facebook via Verbroedering Malle.

Gepubliceerd op maandag 1 april 2019 16 u.