Koning Winter is weer in het land, met barkoude temperaturen, sneeuw en ijzel. Daarom staat onze dienst openbare werken weer volledig paraat met een grote voorraad strooizout en sneeuwruimers. Wanneer het gaat om sneeuwval of ijzel doen zij er alles aan om de moeilijkheden van de weg te ruimen. Werner Berghmans, hoofd van onze dienst openbare werken, vertelt hoe het winterplan eruit ziet.
Onze dienst openbare werken volgt elke avond de weersvoorspellingen op de voet. Van zodra het KMI voorspelt dat er een kans op ijzel of sneeuw is, plannen we een controle in voor de volgende dag. Bij zowel lichte voorspellingen als zware voorspellingen zoals code oranje staat ons team dus klaar. Op weekdagen starten de controles om 4 uur 's morgens, op weekenddagen om 7 uur. Verschillende plaatsen worden doorheen de gemeente gecontroleerd, die representatief zijn voor de toestand van de wegen (zowel klinker-, beton- als asfaltwegen). Als het nodig is, roepen we de strooiploeg op. Onze vaste ploeg bestaat uit een 10-tal medewerkers die de volledige winterperiode roteren.
Sneeuwruimers
Onze dienst openbare werken beschikt over volgende materialen voor de sneeuwbestrijding:
- Twee tractoren die uitgerust zijn met een zoutstrooier en met optie om vooraan een sneeuwploeg te monteren.
- Één smalspoortractor met een zoutstrooier. Vooraan kunnen we daar ofwel een borstel ofwel een sneeuwploegje monteren.
Als er gestrooid moet worden, worden volgende mensen opgeroepen:
- 2 chauffeurs voor de grote tractoren
- 1 chauffeur voor de smalspoor
- 1 belader
Strooizout
Er is geen vast gewicht te plakken op onze voorraad zout. Deze wisselt eigenlijk in het seizoen en hangt voortdurend af van de weersvoorspellingen. Momenteel is er voldoende in stock om twee dagen te strooien op ons grondgebied. Wanneer er een langere vriesperiode voorspelt is, wordt er extra strooizout aangekocht. We kijken dus niet op een kilo strooizout meer of minder maar wel naar de veiligheid van de Mallenaar.
Strooiroute
De dienst openbare werken gebruikt zogenaamde strooilijsten met hoofdwegen, voetpaden en fietspaden, die in geval van sneeuw en ijzel zo snel mogelijk geruimd en gestrooid moeten worden. Werk en schoolroutes zijn prioritair op weekdagen en worden daarom voor 7 uur geruimd. In het weekend leggen we de nadruk op de dorpskernen, maar sowieso zou vrijwel iedereen binnen de 500 meter op een gestrooide weg moeten geraken na onze eerste strooironde.
Strooilijst gewestwegen
Volgende wegen vallen onder de strooilijst van de Vlaamse Overheid en worden door hen geruimd: Antwerpsesteenweg, Turnhoutsebaan, Lierselei, Hoogstraatsebaan, Herentalsebaan, Sint-Lenaartsebaan, Brechtsesteenweg en Zoerselbaan. In theorie worden ook de fietspaden langs deze gewestwegen door de Vlaamse Overheid geruimd. Wanneer deze nog niet gestrooid werden, zal onze dienst openbare werken hier ook strooien na controle van onze eigen zones.
Eerste ronde
Onder de eerste ronde vallen volgende straten:
OOST: Industrieterrein, Site Politie – Brandweer, Sint-Laurentiuslaan, Salphensebaan, Prins Albertlei, Beekstraat, Oude Meirstraat, Meirakkerweg, Vrijwilligersstraat, Vlimmersendijk, site woonzorgcentrum ter Bleeke (2x - begin en einde ronde), site sociaal huis, Dorpsweg, Dorpsplaats, Slachterijstraat, Smekenstraat, Molendreef, Onze Lieve Vrouwstraat, Talondreef, Lange Dreef, Merksplassebaan (langs de Meelhovenlaan), Kwaadeinde, De Speelhoven, Schildeken, Bruintjesweg, Veldstraat, Kapelakkers, Den Brekel, Steenovenstraat, Heikant Oost en Klokkeven (schoolverbinding - niet in het weekend)
WEST: Industrieterrein (Industrieweg richting Zoerselbaan), Zandstraat, parking gemeentehuis, brandweer Westmalle, Oude Baan, Oude Liersebaan, Jagersweg, Nooitrust, Eikendreef, Mostheuvellaan, Sint-Pauluslaan (tot aan Huize Walden), Kasteellaan, Sint-Jozeflei, Berckhovenstraat, Holstraat, Marialei, Grootakker, Pastoor van Loenhoutlaan, Sint-Jobbaan, Oude Molenstraat, Hallebaan, Meirenstraat, Heidemolenbaan, Heidsiebaan, Schaggelen (enkel de verbinding naar de Zoerselbaan), Schaggeleweg en verbinding naar Hallebaan.
Tweede ronde
Verbindingswegen (bijvoorbeeld: Hagelkruis, Tulpenlaan, Haard, Tichelmanstraat, …)
Derde ronde
Woonwijken (bijvoorbeeld: Irislaan, Begonialaan, Ticheltij, Druivenlaan, …).
We strooien niet onmiddellijk in woonwijken omdat we de kinderen de kans willen geven zo veel mogelijk in de sneeuw te spelen. Leuk weetje: in het verleden werden onze strooiwagens zelfs met sneeuw bekogeld opdat we niet zouden ruimen.
Sneeuwvrije voetpaden: iedereen veegt voor eigen deur
Ook jij als burger hebt enige verantwoordelijkheid. Je bent namelijk verplicht om bij ijzel en sneeuw het voetpad voor je woning of eigendom te ruimen. Het is belangrijk dat iedereen; voetgangers, kinderwagens, rolstoelen, … een vrije en veilige doorgang heeft. Sneeuw en ijs mag je op het voetpad langs de boordsteen scheppen. Als het voetpad te smal is, mag je de sneeuw over de rijweg verspreiden, zorg er dan wel voor dat de sneeuw niet ophoopt.