Waar meld ik zwerfkatten?

Je kan zwerfkatten melden bij onze dienst leefmilieu. Samen met onze trouwe vrijwilligers Laura, Monique en Veronique zorgen we ervoor dat we de zwerfkatten vangen, controleren en indien nodig laten steriliseren.

Zwerfkatten voorkomen en melden: waarom is het zo belangrijk?

Zwerfkatten zijn eigenlijk verwaarloosde huiskatten. Dikwijls zijn ze verloren gelopen of gedumpt en hebben ze zich nadien voortgeplant. Een kat kan drie nesten per jaar hebben en op die manier zo’n 18 kittens per jaar. Die voortplanting is bovendien de oorzaak van ziektes
zoals kattenaids. Op het vlak van dierenwelzijn is dat niet verantwoord, om nog maar te zwijgen over de overlast die zwerfkatten veroorzaken. Om de populatie onder controle te houden en liefst nog terug te dringen is het belangrijk om deze katten te vangen en te laten steriliseren. Daarvoor kan je een beroep doen op de gemeentelijke dienst leefmilieu, die de kosten voor het steriliseren voor haar rekening neemt.

Hoe meld je zwerfkatten en wat gebeurt er daarna?

  • Stap 1: Verwittig de dienst leefmilieu via leefmilieu@malle.be of 03 310 06 35.
  • Stap 2: Een vrijwilliger neemt contact met je op en komt een vangkooi plaatsen. Er wordt gevraagd om de vrijwilliger te verwittigen als de kat in de kooi zit en een doek over de vangkooi te leggen zodat de kat rustig wordt.
  • Stap 3: De vrijwilliger brengt de kat naar de dierenarts. Na een medische controle wordt ze gesteriliseerd en krijgt ze als bewijs daarvan een knip in het oor. Belangrijk om te weten: zwerfkatten worden nooit geëuthanaseerd bij de dierenarts.
  • Stap 4: Vervolgens laten we de kat terug vrij op dezelfde plaats waar ze gevangen werd. Tamme katten en kittens die nog huiskat kunnen worden, gaan naar vzw Zwerfkat Wommelgem.

Wat met je eigen kat? Knip en chip!

In ons land is het verplicht om je huiskat te steriliseren. Is jouw kat niet gechipt, niet geregistreerd, niet gecastreerd of gesteriliseerd? Dan riskeer je een boete van meer dan 400 euro. Meer informatie vind je op www.huisdierinfo.be.

Gepubliceerd op donderdag 25 januari 2024 10.54 u.