Voor zuivere lucht moet je in Malle zijn

Het is nog maar eens officieel bewezen: voor de zuiverste lucht van de Noorderkempen moet je in Malle zijn. Dat blijkt uit het project CurieuzeNeuzen, waarbij 20.000 Vlamingen de voorbije maanden metingen van de luchtkwaliteit deden voor hun eigen voordeur.

In mei werd op maar liefst 20.000 verschillende locaties in Vlaanderen (zowel in de stad als op het platteland) concentraties stikstofdioxide (NO2) in de lucht gemeten. NO2 is een belangrijke indicator van luchtverontreiniging, veroorzaakt door het verkeer. Dankzij de resultaten van Curieuzeneuzen kunnen we inschatten wat de gevolgen van het verkeer zijn voor onze gezondheid.

In Malle en nabije omgeving werden 43 meetpunten geïnstalleerd, zowel op het platteland als op de drukke verkeersassen. Ook boven de toegangsdeur van het gemeentehuis werd een meetpunt geïnstalleerd. Het resultaat van dit meetpunt bedroeg 20,6 microgram per m3, waarmee we het ruimschoots beter doen dan de advieswaarde van de wereldgezondheidsorganisatie (40 microgram per m3). De grafiek met het resultaat van dit meetpunt en de verhouding tot de gezondheidsnorm vind je terug aan de inkomdeur van het gemeentehuis.

Ondanks de verkeersdrukte op de Antwerpsesteenweg scoort Malle dus best goed op het vlak van luchtkwaliteit. Met deelname aan verschillende andere milieuprojecten blijft onze gemeente zich non-stop inzetten voor een gezonde omgeving.

Gepubliceerd op donderdag 22 november 2018 9.11 u.