Vernieuwde begraafplaats Oostmalle in gebruik

De begraafplaats in Oostmalle werd het afgelopen jaar fors uitgebreid. En het bestaande deel van de begraafplaats kreeg een groene facelift. De uitbreiding en vernieuwing, die in totaal 30.000 euro kostte, is intussen volledig afgerond.

De beschikbare ruimte voor begravingen in volle grond nam jaar na jaar af en ook het urnenveld geraakte stilaan vol op de begraafplaats van Oostmalle. De uitbreiding drong zich dus op. Op een grote lap grond achter de bestaande begraafplaats vind je nu een extra urnenveld met 300 plaatsen en 100 plaatsen voor traditionele begravingen.

Naast de uitbreiding kreeg ook het bestaande deel van de begraafplaats een groene update. Zo werden de kiezelpaadjes opgebroken en vervangen door een onderhoudsvriendelijke, groene ondergrond. Om meer licht toe te laten, kapten en snoeiden we de bomen langs de wandelwegen. Ook de hagen houden we voortaan korter. Dat zijn allemaal maatregelen die het veiligheidsgevoel van de bezoekers op de begraafplaats versterken.

De vernieuwde begraafplaats werd intussen al in gebruik genomen, maar we mogen nog een extraatje verwachten. De vernieuwing van het grote kruisbeeld staat dit jaar op het programma. We sloten daarvoor een akkoord met de familie de Renesse, die eigenaar is van het beeld.

Volgens de huidige tijdsgeest legden we een sterrenweide en een zone voor asverstrooiingen aan. Het resultaat mag gezien worden, zeker in combinatie met de aanplant van haagjes, struiken, zitbanken en watervoorzieningen.

De werken aan de begraafplaats werden volledig in eigen beheer uitgevoerd. Dat wil zeggen dat we het project realiseerden met de medewerkers van onze dienst openbare werken. De afdeling wegen zorgde voor de paden en constructies, terwijl de afdeling groen instond voor de aanplantingen.

Gepubliceerd op maandag 27 februari 2023 14.01 u.