Verbroedering

Malle is verbroederd met vier gemeenten uit het buitenland:

  • Heusenstamm in Duitsland sinds 1991
  • Saint-Savin in Frankrijk sinds 1960
  • Hartley-Wintney in Groot-Brittannië sinds 1999
  • Zakrzówek in Polen sinds 2004

Het doel van een verbroedering of een jumelage is mensen uit verschillende landen samenbrengen en te laten verbroederen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Sinds de komst van Europa kwam er een toename aan grensoverschrijdende samenwerking. Verbroederingsbanden tussen verschillende gemeenten zijn sindsdien de meest zichtbare vorm van Europese samenwerking. 

In Malle is het Internationaal Verbroederingscomité verantwoordelijk voor het bewaren en bewaken van onze verbroederingsbanden en -contacten. In 2010 toverden zij een knap staaltje werk tevoorschijn. Toen vierde Malle immers het 50-jarig bestaan van de verbroedering met Saint-Savin. Het verbroederingscomité richtte daarop het Golden Bridge Project in, dat bestond uit heel wat kleinere deelprojecten. Dit project nodigde alle burgers uit om op een unieke manier andere culturen te leren kennen. Voor dit enorme programma, waaraan gedurende twee jaar een leger van vrijwilligers meewerkte, ontvingen ze eind 2010 de Golden Star Award van de Europese Commissie. Een mooie bekroning op hun werk en bovendien de eerste maal dat een Vlaamse gemeente deze onderscheiding kreeg.

Laatste nieuwtjes lees je hier: http://verbroederingmalle.skynetblogs.be

In het magazine Lokaal van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten verscheen ook een artikel over het Golden Bridge Project. Klik hier om het te lezen.