Velotheek - Op Wielekes

Altijd een kwaliteitsvolle kinderfiets op maat, dankzij de Velotheek Op Wielekes!

Kinderen groeien snel. Ze hebben dan ook regelmatig een nieuwe, grotere fiets nodig … Elke keer investeren in een aangepast model is echter zowel economisch als ecologisch niet interessant. Daarom zijn de gemeenten Malle, Schilde, Zoersel en Zandhoven een uitleendienst voor kinderfietsen opgestart. De coördinatie van het project gebeurt door Welzijnsvereniging KINA en het project werkt nauw samen met Psychiatrisch ziekenhuis Bethanië en de Kringwinkel De Cirkel zodat fietsen via sociale tewerkstelling hersteld worden. 

Telkens een nieuwe kinderfiets kopen is niet voor iedereen wenselijk of financieel haalbaar. Ook ecologisch is het niet interessant. In de velotheek worden “oude” fietsen geschonken, hersteld en nadien uitgeleend aan kinderen tussen 2-12 jaar. Oude fietsen krijgen een nieuw leven. De tweedehandsfietsen krijgen telkens, voor ze worden uitgeleend, een grondige opknapbeurt wat de levensduur van de fietsen ook weer verhoogt. Zo dragen we ons steentje bij aan een duurzame samenleving. 

De velotheek biedt tewerkstellingsmogelijkheden voor kansengroepen uit de regio. Er wordt actief ingezet op de versterking van competenties van doelgroepmedewerkers, zo vergroten zij hun kansen op doorstroom naar een geschikte duurzame tewerkstelling.

De velotheek stelt bijvoorbeeld bewoners van PC Bethanië (Zoersel) tewerk in een interne fietsenherstelplaats. Dit versterkt hun competenties en helpt hen in hun herstel.