Valpreventie

Week van de valpreventie: één tegen allen, allen tegen vallen (19-25 april 2021)

Vallen kan vervelende gevolgen hebben bij het ouder worden. Met wat geluk houd je er alleen maar een schaafwonde aan over, maar vaak zijn de gevolgen ernstiger. Die letsels kunnen ervoor zorgen dat jouw mobiliteit en uw zelfstandigheid er op achteruit gaan. Je zal hulp nodig hebben om nog in jouw woning te kunnen blijven wonen. Eén keer vallen, vermindert jouw zelfvertrouwen en maakt daardoor de kans op een nieuwe val groter.

Bovendien loop je het risico dat je op korte termijn zelfstandigheid moet inboeten. Door nu kleine aanpassingen te doen aan jouw woning én jouw levensstijl zorg je er voor dat je, op jouw oude dag, zo lang mogelijk in jouw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen. 

Tijdens de Week van de Valpreventie werken verschillende partners samen, om val- en fractuurpreventie in de kijker te zetten. Deze campagneweek heeft als doel ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg-welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren en te informeren over val- en fractuurpreventie. 

Meer info: www.valpreventie.be


Webinars voor ouderen en mantelzorgers

1) Blijven bewegen als je ouder wordt (sporttherapeute Natasja Maes)

Maandag 19 april, 19-20 uur 

Ontdek in deze webinar hoe je in beweging kan blijven op een manier die bij jou past. Voldoende bewegen is heel belangrijk als je zo lang mogelijk mobiel en zelfredzaam wil blijven en je bewegingsvrijheid wil behouden. En dat hoeft niet moeilijk te zijn, want elke stap telt! 

2) Wat moet je eten voor sterke spieren en botten (diëtiste Claudia Verhulst)

Dinsdag 20 april, 19-20 uur 

Ook voeding speelt een belangrijke rol in het behoud van voldoende kracht en uithouding. Waarin vind je voldoende calcium, vitamine D en eiwitten? En hoe ga je ermee aan de slag?

3) Stevig in je schoenen staan (podologe Kim De Wever)

Donderdag 22 april, 19-20 uur

Mobiel blijven en de dingen doen die je graag doet, daarvoor moet je stevig op je voeten staan. Wat maakt een schoen veilig en aangenaam om dragen? En hoe pak je problemen aan je voeten aan? Daar kan een podoloog je alles over vertellen. 

4) Een beweegveilige omgeving (ergotherapeute Tinneke Claes)

Vrijdag 23 april, 19-20 uur

Je bewegingsvrijheid en je veiligheid hebben ook veel te maken met de omgeving. Welke hindernissen kom je tegen, zowel binnen als buiten? Wat kan je zelf doen om je omgeving zo veilig mogelijk te maken? En waarop moet je letten als je op zoek gaat naar een veilige en aangename wandelroute? Vragen waarop de ergotherapeute een antwoord weet.

Neem gratis deel op: www.vlaamselogos.be/allentegenvallen


Rust Roest - filmpjes

Druk op play en ontdek de filmpjes rond je spierkracht in armen, benen, schouders en zoveel meer. Veel kijk- en turnplezier.