Vaccinatiecentrum Voorkempen blijft open tot eind 2021

We kondigden het al eerder aan: wie ouder is dan 65 kan zich binnenkort een derde keer laten vaccineren tegen COVID-19. In onze eerstelijnszone gaat dit om zo’n 25.000 mensen. Het vaccinatiecentrum Voorkempen blijft daarom nog 2,5 maand langer open, meer bepaald tot eind 2021.

Bescherming neemt af

De verschillende vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen het virus: wie volledig gevaccineerd is, loopt veel minder kans om nog ziek te worden. Als je toch nog ziek wordt na vaccinatie, is de kans dat je zwaar ziek wordt of zou overlijden ook weer een heel stuk kleiner.

Uit studies blijkt dat de vaccins bij 65-plussers na een paar maanden een stukje van hun kracht verliezen. Na ongeveer vijf maanden begint de werkzaamheid tegen ernstige COVID-19 en hospitalisatie af te nemen met 6 à 10% Dat betekent dus dat je dan weer wat meer risico loopt om in het ziekenhuis te belanden als je besmet raakt met COVID-19.”

Dokters en wetenschappers raden dan ook ten stelligste aan om in uw derde prik te halen. Met zo’n herhalingsvaccinatie blijft u immers het beste beschermd tegen COVID-19. 

Nog geen nieuwe vaccins op komst

Intussen zijn verschillende varianten ontstaan van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De huidige vaccins werken nog altijd heel goed tegen de varianten die in ons land de ronde doen. Om je zo goed mogelijk te beschermen, is het dus belangrijk om een nieuwe vaccinatie niet uit te stellen. Door je nu opnieuw te laten vaccineren, zorg je voor de beste bescherming.

Het valt onmogelijk te voorspellen welke varianten er nog komen. De verschillende vaccinfabrikanten volgen dat samen met de wetenschappers op en zullen hun vaccins aanpassen wanneer dat nodig is. Zo’n aangepaste vaccins komen er zeker niet op korte termijn. Het is dus niet verstandig om daarop te wachten. Een herhalingsvaccinatie met de huidige vaccins zorgt er immers nu meteen voor dat je terug optimaal beschermd bent tegen zware ziekte na een COVID-19-besmetting. 

Gepubliceerd op dinsdag 12 oktober 2021 13.28 u.