Twee ontmoetingsplekken voor en door jongeren

Twee jongerenontmoetingsplekken - of kortweg JOP’s - realiseren, dat was een van de grote ambities binnen het project Samen-hang(en). Er kwam eentje in elke deelgemeente.

In Malle hadden we al veel speelpleintjes voor jongere kinderen. Maar plekken specifiek op maat van jongeren? Daar hadden we nog niet zo vaak rond gewerkt. We wilden dan ook de mening van jongeren horen. In het najaar van 2023 gaven jongeren tijdens een workshop hun ideeën over de ideale jongerenplek. Die waren soms heel origineel. Zoals een fiets die je gsm kan opladen, drinkwaterfonteintjes, zonnepanelen om ‘s avonds wat licht te hebben …

Niet alle ideeën zijn al haalbaar, maar we onthouden ze zeker voor de toekomst! Wat minstens even belangrijk was: we kwamen ook te weten waar jongeren deze plekken het liefst wilden. Er werden verschillende suggesties gegeven voor zowel Oostmalle als Westmalle. Uiteindelijk kozen we voor de site van De Notelaar in Oostmalle en de site aan jeugdhuis Babylon in Westmalle.

Eigen design

Ook het ontwerp en de uitwerking lieten we over aan jongeren. De leerlingen van het vijfde jaar architectuur van Maris Stella tekenden voor elke site verschillende ontwerpen, die ze aan ons voorstelden en waaruit we een keuze konden maken. Daarna gingen Thomas More-studenten van de bachelor bouw aan de slag om beide projecten te realiseren voor ons. Zij namen het hele project voor hun rekening, van materiaalkeuze tot de effectieve bouw.

Intussen zijn beide JOP’s helemaal klaar. Wat zijn we trots op het resultaat en de realisatie die helemaal gebeurde voor en door jongeren. Een samenwerking die voor herhaling vatbaar is! Zien we jou binnenkort ook terug in een van de JOP’s? 

Gepubliceerd op vrijdag 28 juni 2024 12.03 u.