Strooizout, tractoren en medewerkers klaar om sneeuw en ijzel te bestrijden

Koning winter doet straks weer zijn intrede en die durft al eens serieus uit te pakken met sneeuw en ijzel. Met een grote voorraad strooizout en sneeuwruimers heeft onze dienst openbare werken alles in gereedheid gebracht om bij sneeuwval de moeilijkheden op de weg tot een minimum te beperken.

Controles en strooien

Elke avond volgt de dienst openbare werken de weersvoorspellingen op de voet. Van zodra het KMI code oranje voorspelt of dat er kans bestaat op ijzel of sneeuw, plannen we een controle in voor de volgende dag. Controleren gebeurt op weekdagen om 4 uur ‘s morgens, op weekenddagen om 7 uur. Er worden dan een aantal plaatsen doorheen de gemeente gecontroleerd, die representatief zijn voor de toestand van de wegen (zowel klinker-, beton- als asfaltwegen). Als het nodig is, roepen we de strooiploeg op. Onze vaste ploeg roteert gans de winterperiode. Ze bestaat uit een tiental medewerkers die het werk onder elkaar verdelen.

Sneeuwruimers

Voor de sneeuwbestrijding beschikt onze dienst openbare werken over volgende materialen:

  • twee tractoren die uitgerust zijn met een zoutstrooier en met optie om vooraan een sneeuwploeg te monteren
  • een smalspoortractor met een zoutstrooier. Vooraan kunnen we daar ofwel een borstel ofwel een sneeuwploegje monteren.

Als er gestrooid moet worden, worden volgende mensen opgeroepen:

  • twee chauffeurs voor de grote tractoren
  • een chauffeur voor de smalspoor
  • een belader

Zout, zout en nog eens zout

Onze voorraad zout wisselt eigenlijk in het seizoen en hangt voortdurend af van de weersvoorspellingen. Momenteel is er voldoende in stock om twee dagen te strooien op ons grondgebied. Als er zich een lange winterprik aandient, wordt er extra strooizout aangekocht. Een vast getal is er niet te kleven op de voorraad, maar in het belang van de veiligheid van de Mallenaar kijken we niet op een kilo strooizout meer of minder.

Strooilijsten

De dienst openbare werken gebruikt zogenaamde strooilijsten met hoofdwegen, voetpaden en fietspaden, die in geval van sneeuw en ijzel zo snel mogelijk geruimd en gestrooid moeten worden. Op weekdagen hebben werk- en schoolroutes prioriteit. We proberen deze dan ook altijd voor 7 uur te ruimen. In het weekend passen we deze routes dan aan om meer de nadruk te leggen op de dorpskernen, maar sowieso zou vrijwel iedereen binnen de 500 meter op een gestrooide weg moeten geraken na onze eerste strooironde.

Strooilijst gewestwegen

Volgende wegen vallen onder de strooilijst van de Vlaamse Overheid en worden door hen geruimd: Antwerpsesteenweg, Turnhoutsebaan, Lierselei, Hoogstraatsebaan, Herentalsebaan, Sint-Lenaartsebaan, Brechtsesteenweg en Zoerselbaan.

In theorie worden ook de fietspaden langs deze gewestwegen door de Vlaamse Overheid geruimd, maar wanneer we merken dat deze nog niet gestrooid werden, zal onze dienst openbare werken hier ook strooien. Let wel, we controleren deze wegen pas wanneer onze eigen zones gecheckt zijn.

Eerste ronde

OOST: Industrieterrein, Site Politie – Brandweer, Sint-Laurentiuslaan, Salphensebaan, Prins Albertlei, Beekstraat, Oude Meirstraat, Meirakkerweg, Vrijwilligersstraat, Vlimmersendijk, site woonzorgcentrum ter Bleeke (2x - begin en einde ronde), site sociaal huis, Dorpsweg, Dorpsplaats, Slachterijstraat, Smekenstraat, Molendreef, Onze Lieve Vrouwstraat, Talondreef, Lange Dreef, Merksplassebaan (langs de Meelhovenlaan), Kwaadeinde, De Speelhoven, Schildeken, Bruintjesweg, Veldstraat, Kapelakkers, Den Brekel, Steenovenstraat, Heikant Oost en Klokkeven (schoolverbinding - niet in het weekend)

WEST: Industrieterrein (Industrieweg richting Zoerselbaan), Zandstraat, parking gemeentehuis, brandweer Westmalle, Oude Baan, Oude Liersebaan, Jagersweg, Nooitrust, Eikendreef, Mostheuvellaan, Sint-Pauluslaan (tot aan Huize Walden), Kasteellaan, Sint-Jozeflei, Berckhovenstraat, Holstraat, Marialei, Grootakker, Pastoor van Loenhoutlaan, Sint-Jobbaan, Oude Molenstraat, Hallebaan, Meirenstraat, Heidemolenbaan, Heidsiebaan, Schaggelen (enkel de verbinding naar de Zoerselbaan), Schaggeleweg en verbinding naar Hallebaan.

Tweede ronde

Verbindingswegen (bijvoorbeeld: Hagelkruis, Tulpenlaan, Haard, Tichelmanstraat, …)

Derde ronde

Woonwijken (bijvoorbeeld: Irislaan, Begonialaan, Ticheltij, Druivenlaan, …).

De dienst openbare werken krijgt regelmatig de vraag waarom we niet onmiddellijk strooien in woonwijken. We strooien hier als laatste om kinderen de kans te geven zo veel mogelijk in de sneeuw te spelen. In het verleden werden onze strooiwagens zelfs met sneeuw bekogeld opdat we niet zouden ruimen.

Voetpad sneeuwvrij houden

Wist je dat ook jij een bepaalde verantwoordelijkheid hebt bij sneeuwval? Elke burger is namelijk verplicht om bij ijzel en sneeuw het voetpad voor zijn woning of eigendom te ruimen. Je moet altijd een vrije en veilige doorgang voorzien voor voetgangers, kinderwagens, rolstoelen, … Sneeuw en ijs moet je in principe op het voetpad langs de boordsteen leggen/scheppen. Als het voetpad te smal is, mag je de sneeuw over de rijweg verspreiden, maar let er dan op dat de sneeuw niet ophoopt.

Gepubliceerd op zondag 1 december 2019 6 u.