Sterrenregister en -weide voor stilgeboren kindjes

Onze gemeente heeft vanaf nu een sterrenregister en sterrenweide. Zo willen we ouders van stilgeboren kindjes een hart onder de riem steken.

Wat?


In het sterrenregister erkennen we alle stilgeboren kindjes, ongeacht de duur van de zwangerschap. Het gaat om een symbolische registratie zonder juridische of wettelijke gevolgen, maar dat is voor veel ouders een belangrijke erkenning. Je kan, als je dat wenst, ook een sterretje laten graveren en (laten) plaatsen op een sterrenweide op de begraafplaats van Oostmalle. In de loop van 2024 komt er ook op de begraafplaats van Westmalle een volwaardige sterrenweide.


Waarom?

Een kindje dat sterft voor de geboorte of erna is altijd een zwaar verlies. Toch maakt de wet een onderscheid. Volgens de huidige wetgeving kunnen ouders een stilgeboren kindje enkel in het overlijdensregister laten registreren na een zwangerschapsduur van minimaal 140 dagen of 4,5 maanden. Met het sterrenregister wil de gemeente Malle die beperking doorbreken en de ouders ondersteunen.

Voor wie?

Het sterrenregister is er speciaal voor ouders die hun ongeboren kindje te vroeg moesten loslaten. Ze kunnen vrijblijvend het verlies van hun kindje registreren, ook als ze een kindje vroegtijdig verloren hebben in het verleden. Deze symbolische registratie is een betekenisvolle erkenning van het bestaan van hun kindje.

Hoe werkt het?

Een erkenning aanvragen in het sterrenregister kan online. Wie een sterrenkindje registreert, ontvangt een attest en een kaartje met bloemenzaadjes. Wie wil kan vanaf nu ook een ster plaatsen op de pas aangelegde sterrenweide op de begraafplaats van Oostmalle. Ouders kunnen de ster zelf op de sterrenweide plaatsen of dat overlaten aan onze dienst openbare werken.

Hoe registreer ik een sterrenkindje?

Vul het formulier op malle.be/sterrenregister in. Duid aan of je al dan niet een ster wil laten graveren, en of je die zelf wil plaatsen. De dienst burgerzaken bezorgt je een erkenningsattest, samen met een kaartje met bloemenzaadjes.

Koos je ervoor om zelf de ster te plaatsen, dan laten wij je weten waar en wanneer je ze kan ophalen. Als je het laat plaatsen, dan brengen we je op de hoogte wanneer dat gebeurd is.

Vernieuwing in Westmalle

Voorlopig kan je zo’n ster enkel (laten) plaatsen op de sterrenweide op de begraafplaats van Oostmalle. Maar in de loop van het jaar zullen we de huidige sterrenweide op de begraafplaats van Westmalle vernieuwen. Momenteel staat hier een gedenkzuil waaraan een gedenkplaatje met de naam van het overleden kindje kan worden bevestigd. Die vervangen we door een nieuwe gedenksteen, waarrond ouders dan ook een ster, gemaakt in cortenstaal, met de naam en geboortedatum van het kindje kunnen plaatsenµµ;

Gepubliceerd op donderdag 25 januari 2024 11.18 u.