Sterilisatie zwerfkatten

Vlaanderen is goed bezig! Reeds 91% van de huiskatten in Vlaanderen is gesteriliseerd of gecastreerd. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van GAIA. Maar we kunnen nog beter!

Is het verplicht om je kat te steriliseren of te castreren?
Op dit moment is het in heel België verplicht om je kat te laten steriliseren. De bedoeling van de verplichte sterilisatie is een einde te maken aan de overpopulatie van katten.

Bij katten is 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar. “De natuur haar gang laten gaan”, dat betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen zorgt in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn dramatisch.

De asielen vangen elk jaar tienduizenden katten en kittens op. Er zijn dus veel meer katten in ons land dan mensen die in hun gezelschap willen leven. Vaak zit er voor de asielen dan ook niets anders op dan de katten te laten inslapen. Er zijn gewoon nog te veel niet gesteriliseerde en niet gecastreerde katten die ongewenst gedumpt worden. 

Gemeente Malle is verantwoordelijk voor haar zwerfkatten
Malle voert een diervriendelijk zwerfkattenbeleid en staat in voor de zorg van deze katten. Zwerfkatten worden op een diervriendelijke wijze gevangen door onze lieve, gemotiveerde vrijwilliger Magda en zij brengt ze naar de dierenarts voor een controle en een sterilisatie of castratie als dat nog nodig is.

Sommige katten worden op straat gedumpt en moeten op de één of andere manier zien te overleven. Dikwijls kan dat dankzij de steun van enkele toegewijde mensen die hen te eten geven. Zwerfkatten worden echter lang niet altijd met open armen ontvangen. Als ze niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, breidt de populatie razendsnel uit. Vrijheid heeft dan ook een prijs voor de zwerfkatten: ze hebben honger, ze zijn vaak ziek en krijgen te maken met de vijandigheid van mensen. Ook het risico dat ze vergiftigd worden of betrokken raken bij een ongeval is erg groot. Bovendien raken zwerfkatten nog maar moeilijk gewoon aan mensen, zodat ze niet langer in aanmerking komen voor adoptie.

Eind juni was de Katmobiel van GAIA te gast in Malle om het belang van sterilisatie van zwerf- en huiskatten nog eens extra in de verf te zetten.