Sterilisatie zwerfkatten

Vlaanderen is goed bezig! Reeds 91% van de huiskatten in Vlaanderen is gesteriliseerd of gecastreerd. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van GAIA. Maar we kunnen nog beter!

Is het verplicht om je kat te steriliseren of te castreren?
Op dit moment is het in heel België verplicht om je kat te laten steriliseren. De bedoeling van de verplichte sterilisatie is een einde te maken aan de overpopulatie van katten.

Bij katten is 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar. “De natuur haar gang laten gaan”, dat betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen zorgt in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn dramatisch.

De asielen vangen elk jaar tienduizenden katten en kittens op. Er zijn dus veel meer katten in ons land dan mensen die in hun gezelschap willen leven. Vaak zit er voor de asielen dan ook niets anders op dan de katten te laten inslapen. Er zijn gewoon nog te veel niet gesteriliseerde en niet gecastreerde katten die ongewenst gedumpt worden. 

Gemeente Malle is verantwoordelijk voor haar zwerfkatten
Malle voert een diervriendelijk zwerfkattenbeleid en staat in voor de zorg van deze katten. Zwerfkatten worden op een diervriendelijke wijze gevangen door één van onze lieve, gemotiveerde vrijwilligers en zij brengt ze naar de dierenarts voor een controle en een sterilisatie of castratie als dat nog nodig is.

Sommige katten worden op straat gedumpt en moeten op de één of andere manier zien te overleven. Dikwijls kan dat dankzij de steun van enkele toegewijde mensen die hen te eten geven. Zwerfkatten worden echter lang niet altijd met open armen ontvangen. Als ze niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, breidt de populatie razendsnel uit. 

Hoe een zwerfkat melden?

Stuur een mailtje naar leefmilieu@malle.be of neem telefonisch contact op met de dienst leefmilieu T: 03/310 06 36.

Wij bezorgen je gegevens dan aan onze vrijwilliger die het dier komt vangen en naar de dierenarts brengt voor sterilisatie of castratie. Na de ingreep worden de dieren zoveel mogelijk terug geplaatst op de locatie waar ze gevangen werden.