Rookmelder sinds1 januari verplicht in elke woning

Vandaag zijn rookmelders al verplicht in huurwoningen, studentenwoningen, sociale woningen, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen. Vanaf 1 januari 2020 moeten in elke woning rookmelders hangen. Speel niet met vuur en plaats rookmelders!

Waarom rookmelders plaatsen?

  • Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.
  • Om wettelijk in orde te zijn, moet elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

  • De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Wij raden een model met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar aan.
  • Kies een toestel dat beschikt over een testknop. Al deze kenmerken vind je op de verpakking.

Waar kan ik een rookmelder kopen?
Rookmelders vind je in de doe-het-zelfwinkel in je buurt, in gespecialiseerde zaken of in webwinkels.

Let op!

  • Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg naar buiten (de kortste vluchtweg).
  • In kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn moet minstens één rookmelder hangen. Dat is ook het geval voor een kelder- of zolderruimte waarin zich een technische installatie bevindt en bij kelders en zolders in appartementsgebouwen.


Meer info vind je op www.speelnietmetvuur.be.

Gepubliceerd op woensdag 8 januari 2020 10.41 u.