Reus den Tieter zoekt gastgezin

Heb jij den Tieter ooit al eens door de straten van Malle zien paraderen? Wel, de reus zit momenteel met de handen in het haar. De garage waar de pop momenteel gestockeerd wordt, is verkocht. Ze is op zoek naar een nieuw gastgezin.

Over den Tieter
Geboren als Leontina Smits (1901-1966) was deze vrouw één van de merkwaardigste figuren van ons dorp. Het feit dat zij door het leven ging met eerder mannelijke bijnaam, doet vermoeden dat zij in haar doen en laten handelde als een rasechte vent. Zij was dan ook voor niets of niemand bang, vrouwelijke opschik en ijdelheid waren haar vreemd. Ongeacht iemands stand of afkomst: den Tieter behandelde iedereen gelijk.

Met haar fiets doorkruiste ze Westmalle en als geen ander en spookte ze frats na frats uit. En net deze weinig ophefmakende spitsvondigheden in combinatie met haar ruwe présence maakten van onze Tieter een Westmalse legende! Je kan haar tegenwoordig onder andere bewonderen in de Berckhovenstraat, waar een beeldje van haar werd opgericht.

Legende wordt reus
In 1983 werd den Tieter als dorpslegende vereeuwigd als reus. Lou Rombouts van het toenmalige jaarcomité nam de taak op zich om er een reusachtige pop van te maken. In 1997 werd de reus van de ondergang gered door Jean Bourry, toenmalig uitbater van Grand Café Den Tieter. Tot nu stond de reus in een privégarage gestockeerd, maar deze werd verkocht. Daarom is de reus dringend op zoek naar een nieuwe locatie.

Reus zoekt onderdak
Om onderdak te kunnen bieden aan de reus moet je standplaats/garage wel aan enkele voorwaarden voldoen. Het dak moet minstens 3m45 hoog zijn. De reus weegt 30 kg, kan in twee stukken opgedeeld worden en slaapt liefst liggend, ofwel helemaal staand. Den Tieter houdt bovendien niet van vochtige, of heel koude ruimtes.

Ben of ken jij iemand die een geschikte thuisbasis heeft voor den Tieter? Stuur dan een mailtje naar toerisme@malle.be of bel naar 03 310 05 14 voor meer informatie.

Gepubliceerd op vrijdag 15 maart 2019 16.01 u.