De vervelende processierupsen zijn terug

De processierups is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli in groep – of in processie – op zoek gaat naar voedsel in de toppen van eikenbomen.

Naarmate ze ouder worden, verandert hun kleur van oranje in grijsgroen met een lichte streep aan hun zijde. Hun schadelijke brandharen kunnen voor veel ongemak zorgen, zoals hevige jeuk, een oogontsteking, irritatie of ontsteking van je slijmvliezen, duizeligheid en koorts.

Processierupsen in je omgeving? Gezond verstand en een voorzichtige aanpak kunnen veel hinder voorkomen.

Openbaar domein
Zitten de nesten in laanbomen of in openbare parken of domeinen? Waarschuw dan de dienst
leefmilieu via leefmilieu@malle.be of 03 310 06 36. Na een controle van de dienst openbare werken laten we hinderlijke nesten binnen de drie werkdagen verwijderen. Op plaatsen waar relatief weinig mensen komen, bestrijden we niet.


Privaat domein
Op privaat domein moet je de rupsen eventueel zelf laten bestrijden. Neem contact op met de dienst leefmilieu voor een lijst van firma’s. Wil je er zelf komaf mee maken? Draag dan beschermende kledij, een veiligheidsbril en mondmasker. Als de nesten zich op een afgelegen plek bevinden, kan je ze laten hangen. De schadelijke rupsen verdwijnen vanzelf in de loop van het seizoen.

Gepubliceerd op dinsdag 24 mei 2022 9.13 u.