Openingsevent Den Boer Op in Domein de Renesse

Zet dit jaar Open Monumentendag met stip in je agenda, want die dag zal dit jaar volledig in het teken staan van Den Boer Op in Domein de Renesse.

Op 11 september lanceren we namelijk maar liefst drie nieuwe wandelingen en een gloednieuw speelbos. In het domein zullen door Domein de Renesse vzw en toerisme Malle extra activiteiten georganiseerd worden. Naast de wandelingen, het speelbosen de belevingsboomgaard ontdek je allerhande dieren in de kinderboerderij, bewonder je de kunst van het schapen drijven en trakteer je jezelf op een drankje of een portie echte Kempische boerenkost in ’t Kasteelcafé.

 


op zondag 11 september 2022 

WAT? Den Boer Op in Domein de Renesse

WAAR? Domein de Renesse, Lierselei 30, Oostmalle

WANNEER? van 10 tot 18 uur

  • Beklim de natuurlijke speeltoestellen in het speelbos de Renesse
  • Wandel het Kasteleinpad met de (klein)kinderen – met de Erfgoedapp en invulformulier
  • Ga met de allerkleinsten op zoek naar de dieren in het bos met het Speurpad – met invulformlier
  • Ga Den Boer Op in het kasteelpark – met de Erfgoedapp
  • Ontdek de dieren van de kinderboerderij
  • Bewonder de kunst van het schapen drijven
  • Ontdek de belevingsboomgaard aan het koetshuis
  • Trakteer jezelf op een drankje of een portie echte Kempische boerenkost in ’t Kasteelcafé.
  • Neem een kijkje in het kasteel en laat je rondleiden door een gids.

 

Domein de Renesse als toeristische onthaalpoort

Voortaan is Domein de Renesse een toeristische onthaalpoort binnen het Land van Playsantiën, waar digitale wandelingen, het speelbos de Renesse met natuurlijke speelaangelegenheden en de opgewaardeerde boomgaard de nieuwe hoogtepunten zijn. Vernieuwde infoborden op de invalswegen maken iedereen wegwijs in het domein. 

Het idee voor de toeristische onthaalpoort werd uitgewerkt vanuit het Land van Playsantiën (een toeristisch samenwerkingsverband tussen de gemeenten Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel). LEADER, een subsidieprogramma dat de ontwikkeling van het platteland wil stimuleren, ondersteunt het project financieel. “Met dit toeristisch project willen we zowel het park als het kasteel in de verf zetten en bekender maken bij het groter publiek. Niet alleen toeristen vormen de doelgroep, want ook voor de eigen inwoners is het een plaats van ontmoeting.”, aldus Dries Van Dyck, schepen toerisme Gemeente Malle. “Op een laagdrempelige manier vertellen we bezoekers tijdens een digitale wandeling over de geschiedenis van het kasteel en zijn domein en het landelijke karakter van onze streek”, vult Karin Verheyen, deskundige toerisme Gemeente Malle aan.

Samen op pad met digitale wandelingen voor groot en klein

Via de Erfgoedapp kan je een uitgestippelde digitale wandeling maken doorheen Domein de Renesse en Wolfschot. Volwassenen kunnen op stap met de wandeling Den Boer op. (Groot)ouders hebben de keuze, voor kleine kinderen is er het Speurpad en voor oudere kinderen het Kasteleinpad.

Spelen met natuurlijke materialen in het speelbos

In het speelbos de Renesse, naast de voetbal van Oostmalle werden in juni alvast negen nieuwe speelaanleidingen in het bestaande speelbos geplaatst, waaronder een klimtoestel, evenwichtsbalken, een touwbrug, een draaibalk, stappalen, stelten, een wipwap en twee veerwippen in de vorm van een kever en een slak. Naast de speelaanleidingen worden er ook natuurlijke zitbanken en picknicktafels geplaatst. Het speelbos zal hier en daar van de weg afgescheiden worden door een takkenwal.

Fruit met pit in de boomgaard

In de toekomst zal de boomgaard door de grote houten poort (midden in het Koetshuis) bereikbaar zijn, waardoor deze plek nog meer een deel zal uitmaken van het domein. Infoborden geven je meer info over de fruitbomen. Een zithoek door middel van arduinen sokkels, nog afkomstig vanuit het domein, maakt het een gezellige plaats om te vertoeven.

Gepubliceerd op vrijdag 19 augustus 2022 9 u.