Opening Velotheek, een uitleendienst voor kinderfietsen

Zoals een bibliotheek er is voor boeken, is er nu ook een velotheek voor fietsen. Velotheek Op Wielekes zorgt voor een kwalitatieve fiets op maat van elk kind.

Kinderen groeien zo snel dat ze eigenlijk elk jaar een nieuwe, grotere fiets nodig hebben... Elke keer investeren in een aangepast model is echter zowel economisch als ecologisch niet interessant.

Daarom richten de gemeenten Malle, Zoersel en Schilde in samenwerking met IGEAN, Selab, KINA, PC Bethanië en Kringwinkel De Cirkel een uitleendienst voor kinderfietsen op. Het systeem werkt net zoals een bibliotheek: met een jaarabonnement ben je altijd zeker van een kwalitatieve fiets op maat. Wordt de fiets te klein, dan kan je deze omruilen voor een groter exemplaar. Goed voor de portemonnee dus!

De uitleendienst voor kinderfietsen is daarnaast ook goed voor het milieu. We gebruiken zorgvuldig nagekeken tweedehands fietsen voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Alle fietsen krijgen bij teruggave een grondige onderhoudsbeurt, zodat de levensduur van de fietsen verhoogt en de kinderen gegarandeerd met een veilige fiets op pad gaan.

De uitleendienst biedt tewerkstelling voor kansengroepen uit de regio en gebeurt in samenwerking met PC Bethanië en Kringwinkel De Cirkel. Zo worden de competenties van de kansengroepen versterkt en zetten ze een volgende stap in hun traject naar werk.

Praktische info Velotheek Op Wielekes, Malle-Schilde-Zoersel
- Voor alle inwoners van Malle, Schilde en Zoersel
- Lidmaatschap: 30 euro/jaar voor het 1ste kind, 20 euro/jaar voor het 2de en volgenden
- Waarborg van 20 euro/fiets
- Personen met een vrijetijdspas (Malle), een vrijetijdspas pus (Schilde) of een Z-pas (Zoersel) krijgen een korting van 50% op het lidmaatschap en de waarborg.
- Wie een kinderfiets schenkt, krijgt een jaar gratis lidmaatschap
- Openingsuren: iedere 4de woensdag van de maand, startend op 30 oktober.

Locaties:
- Zoersel (hoofdverdeelpunt): PC Bethanië, Andreas Vesaliuslaan 39 (achter gebouw 7)
- Malle: Toeristische dienst, Antwerpsesteenweg 246
- Schilde: Bibliotheek, Brasschaatsebaan 30

Meer info vind je opĀ https://opwielekes.wordpress.com/

Deze fietsuitleendienst is een van de initiatieven rond fietsmobiliteit die in de schoot van Streekplatform Voorkempen ontwikkeld worden. Binnenkort opent een tweede uitleendienst voor de gemeenten Zoersel, Malle en Schilde. Beide projecten worden mogelijk gemaakt dankzij een impulssubsidie van de provincie Antwerpen voor innovatieve projecten in de inclusieve economie. Het gaat om een bedrag van 22.500 euro.

Gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2019 15.33 u.