Open Monumentendag

Op 13 september kan je enkele monumenten van wat dichterbij gaan bekijken.

Open Monumentendag gaat dit jaar door op zondag 13 september. In Malle worden er maar liefst 3 monumenten opengesteld voor het publiek, namelijk de Scherpenbergmolen, Kasteel de Renesse en de Sint-Pauluskerk.

Uiteraard worden overal de nodige maatregelen genomen, zodat u de monumenten veilig kan bezichtigen. Hou zelf ook rekening met de 1.5m regel, en vergeet zeker je mondmasker niet.

Scherpenbergmolen
Open van 13 tot 17 uur en individueel te bezoeken (niet begeleid). Je moet niet reserveren om langs te komen. Voor de kinderen wordt er een leuke zoektocht voorzien.

De Scherpenbergmolen werd in 1843 opgericht door de gebroeders Joannes en Pieter Mullenbr├╝ck. Deze berg- of beltmolen noemde men in de volksmond "De Stenen Molen" om hem te onderscheiden van de houten molen aan de Oude Molenstraat, die omstreeks 1942 werd afgebroken. De originele naam "Scherpenbergmolen" verwijst naar het toponiem van zijn standplaats.

Kasteel de Renesse
Open van 10.00 tot 18.00 uur. Reservaties zijn verplicht, en plaatsen zijn beperkt.
Update: Helaas zijn de plaatsen bij Kasteel de Renesse reeds volzet.

In het jaar over zorg in Malle en 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken we de vele veldhospitalen die destijds in Malle werden ingericht.

In Oostmalle lag het zwaartepunt van de geallieerde aanwezigheid in het kasteel de Renesse. Reeds op 24 september 1944, één dag na de bevrijding, kreeg graaf Frederic een opeisingbevel van het Britse leger voor het kasteel, een garage (het koetshuis?) en het park. In de daarop volgende weken werd er fel gevochten om de dorpen ten noorden van het kanaal Schoten-?Turnhout. Dicht bij het front gelegen werd Malle een belangrijke aan- en afvoerplaats voor manschappen en hun materiaal. Ook de verzorgingsketen kwam hier te liggen. Het was een volwaardig ziekenhuis waar ook operaties werden uitgevoerd.
Honderden gewonden werden in het kasteel verpleegd. Britse, Canadese en Poolse militairen maar ook Duitse krijgsgevangenen en burgers. Tot uit Baarle-?Hertog en Hoogstraten werden zij aangevoerd.

U kan het oorlogsverleden van het kasteel op een veilige manier ontdekken. Wij bieden u in het kasteel een veilig parcours langs de tentoonstelling op het gelijkvloers waar deskundigen u mee voeren naar de donkere periode van de oorlog. Boven kan u verder bekijken hoe ons kasteel en het hele dorp geleden hebben tijdens deze verschrikkingen. Meer concrete verhalen kan u lezen op de panelen met foto's in de erehal en in de zaal boven kan u een filmbeelden bekijken over de herdenking van de bevrijding.

Het spreekt voor zich dat u na het bezoek van harte welkom bent in onze cafetaria. Wij zorgen voor een veilige omgeving waar de covidmaatregelen ter harte genomen worden.

Sint-Pauluskerk
Open van 10.00 tot 18.00 uur. Reservaties zijn niet nodig om de kerk te komen bezichtigen.

Dompel je onder in de kerkachitectuur van de jaren 1960. De Sint-?Pauluskerk in Malle is één van de eerste kerken die gebouwd werden in de geest van het concilie van 1963: geen hoge torens in het midden van het dorp, maar meer bescheiden in een wijk, in een bos. Het bijzondere aan dit gebouw (ingewijd in 1967) is dat architect, Marc Dessauvage, niet alleen het gebouw tekende, maar ook altaar, tabernakel, doopvont en alle meubilair, credenstafel, gestoelte voor priesters en misdienaars, en de banken voor de gelovigen.

Er worden rondleidingen gegeven van zo'n 15 minuten. Eerst wordt er naar de buitenkant van de kerk gekeken, om daarna het interieur (in eenrichtingsverkeer) te verkennen.

Ook in onze naburige gemeentes zijn er monumenten te bezichtigen. Kijk voor meer informatie op de website van Land van Playsantiën via onderstaande link.

https://landvanplaysantien.be/2020/09/09/open-monumentendag-in-het-land-van-playsantien/

Gepubliceerd op donderdag 10 september 2020 8.39 u.