Sinds maart 2020 maken we een ongekende gezondheidscrisis mee. Om de coronapandemie te bestrijden, werd al een hele reeks maatregelen genomen. Sommige van die maatregelen treffen ook het verenigingsleven ongemeen hard.
Extra middelen
Het gemeentebestuur van Malle geeft jaarlijks een aanzienlijk budget voor ondersteuning aan verenigingen. Daarbovenop kreeg de gemeente van de Vlaamse Regering een extra bedrag van 171.000 euro ter ondersteuning van de jeugd-, sport- en cultuursector op lokaal vlak, naar aanleiding van de coronacrisis. Dat gaf de gemeente de mogelijkheid om verschillende acties te ondernemen.
Kwijtschelden annulatiekosten (sport, jeugd, cultuur)
Er worden (al zeker) tot en met 30 juni 2021 geen annulatiekosten aangerekend bij de verhuur van onze infrastructuur.
Kwijtschelden jaarlijkse huur jeugdlokalen
Jeugdverenigingen moesten in 2020 geen huur betalen voor hun lokalen.
Kwijtschelden huur andere gebruikers met vast lokaal (cultuur)
Verenigingen die een lokaal huren aan een jaarlijks vaste prijs moeten in 2020 geen huur betalen voor de niet-gebruikte maanden.
Veel verenigingen moesten hun evenement al verschillende keren uitstellen. Wanneer het terug mag, is het handig om een overzicht te hebben van geplande evenementen in Malle. We lanceerden een evenementenkalender op onze website.
Bekijk de kalender op www.malle.be/kalender.
Let op: momenteel is de kalender nog zo goed als leeg, omdat er nauwelijks evenementen gepland zijn.
In 2020 kregen de jeugdverenigingen een voorschot op hun jaarlijkse subsidie om dringende kosten te betalen en kregen ze ook een extra kamptoelage (voor extra toiletten) en hygiënepakketten voor op kamp.
De beide jeugdhuizen kregen een professionele vaatwasser om hun glazen zo hygiënisch mogelijk af te kunnen wassen, op hoge temperaturen.
In juli 2020 organiseerden we een bevraging van onze verenigingen. Een aanzienlijk deel van de verenigingen vulde de vragenlijst in.
Enkele cijfers en conclusies (NB: de bevraging ging over de periode van maart tot en met juni 2020):
- 68 verenigingen vulden de vragenlijst in.
- Bijna elke vereniging ondervond impact van de coronacrisis, bij 50 verenigingen lag de werking volledig stil.
- Er werden 424 uitgestelde of geannuleerde activiteiten opgegeven, met een verwacht deelnemersaantal van in totaal 37.732 deelnemers.
- De financiële impact op de verenigingen blijkt heel divers.
- Verenigingen kijken naar de gemeente voor ondersteuning op verschillende vlakken: logistiek, infrastructuur, informatie en financiële compensaties (in die volgorde).
Bij het besteden van de beschikbare middelen hielden we hier zeker rekening mee.
We kopen extra tenten aan, een sheltertent en mobiele handwasbakken.
We beslisten om al enkele kleinere ingrepen te doen om onze vrijetijdsinfrastructuur meer coronaproof te maken. Zo plaatsten we extra watertappunten in de sporthal, zodat sporters hun eigen drinkbus kunnen vullen. Ook kopen we enkele professionele vaatwassers aan voor onze cafetarias. Op deze manier kunnen de gebruikers snel en hygiënisch afwassen, op hoge temperatuur.
Een evenement proberen te organiseren in deze tijden is niet evident. Toch is ons bestuur ervan overtuigd dat mensen zeker nu nood hebben aan verbinding, ontspanning en sociale interactie. We willen verenigingen stimuleren om toch - coronaproof - activiteiten te organiseren. Het financiële risico beperken we door het geven van een subsidie.
Meer info vind je op www.malle.be/evenementenfonds.
Veel verenigingen gaven aan in het voorjaar al financiële verliezen geleden te hebben. Ook in het najaar van 2020 kregen we enkele signalen.
Het bestuur besliste daarom om een groot deel van de extra financiële middelen in te zetten voor rechtstreekse ondersteuning van de verenigingen. Verenigingen kregen een extra subsidie, als ze voldeden aan onderstaande criteria:
Sport
- Categorie 1 (5.000 euro): verenigingen met jeugdwerking, kosten voor onderhoud terreinen en verlies aan inkomsten kantinewerking (twee verenigingen)
- Categorie 2 (3.000 euro): verenigingen met jeugdwerking en verlies aan inkomsten kantinewerking (drie verenigingen)
- Categorie 3 (1.000 euro): verenigingen met jeugdwerking (zeven verenigingen)
- Categorie 4 (250 euro): verenigingen met financiële minderinkomsten door wegvallen publieksactiviteit (acht verenigingen)
Jeugd
Elke jeugdvereniging kreeg een subsidie a rato van tien euro per lid.
Cultuur
- Categorie 1 (3.000 euro): muziekverenigingen met jeugdwerking, met vaste kosten (jaarcontract dirigent, lokaal, instrumenten,… ) (twee verenigingen)
- Categorie 2 (1.000 euro): zangverenigingen met vaste kosten (dirigent) (twaalf verenigingen)
- Categorie 3 (500 euro): verenigingen die zorg centraal hebben staan in hun werking (tien verenigingen)
- Categorie 4 (250 euro): verenigingen, die een publieksactiviteit niet konden organiseren (30 verenigingen)