Mentale veerkracht

Van 1 tot 10 oktober zetten we elk jaar de geestelijke gezondheid van de Mallenaar in de kijker. Dit jaar is het thema misschien relevanter dan anders: iedereen heeft wel een dipje gekend tijdens de coronacrisis. Daarom is het enorm belangrijk om te werken aan jouw mentale veerkracht.

Gaat het even wat minder goed? Met deze tien stappen kan je aan de slag om jouw mentale veerkracht op een hoger peil te brengen!

1. Vind jezelf oké
Het heeft geen zin om jezelf telkens met anderen te vergelijken: aanvaard jezelf zoals je bent. Focus niet op je beperkingen, maar denk na over wat jouw sterktes zijn.

2. Praat erover
Door met een ander te praten over wat je dwarszit, geef je het een naam. Zo krijg je meteen meer vat op de situatie. Ook krijg je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

3. Beweeg
Een gezonde geest in een gezond lichaam is een spreekwoord met reden: wanneer je voldoende beweegt, ga je vanzelf minder piekeren, groeit je doorzettingsvermogen en je energiepeil. Tijdens het bewegen kan je even je hoofd leegmaken.

Tip: In het dossier (p. 5-7) van De Malse Courant editie oktober vind je plekken in onze gemeente terug waar je gratis kan sporten, aangevuld met mooie wandel- en fietsroutes! Een goede manier om (meer) te beginnen bewegen.

4. Probeer iets nieuws
Verruim je horizon en ga op zoek naar nieuwe prikkels! Door nieuwe dingen te ontdekken, leer je bij over jezelf. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden, waardoor je jezelf meer gaat appreciëren.

5. Reken op vrienden
Er is niets dat je meer kracht geeft dan praten met je vrienden en het gevoel van begrepen te worden. Ze geven jou het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Steun gerust op je vrienden, maar vergeet niet dat zij soms ook nood hebben aan jouw steun.

6. Durf nee zeggen
Pas als je nee durft te zeggen, ervaar je jezelf als iemand met eigen gevoelens en een eigen wil. ‘Nee’ zeggen tegen iemand die je graag ziet, vergt kracht.

7. Ga ervoor
Durf je te engageren, zo leer je nieuwe mensen kennen en beland je in groepen en bij activiteiten waarin je volledig kan opgaan.

8. Durf hulp vragen
Wanneer je hulp vraagt, toon je bescheidenheid en zelfkennis. Het is geen teken van hulpeloosheid, maar net van zelfredzaamheid. Een ander kan je helpen door een extra perspectief te bieden en samen naar oplossingen te zoeken.

9. Gun jezelf rust
Maak regelmatig een moment vrij voor jezelf en las activiteiten in die je helpen om tot rust te komen. We leven in een prestatiegerichte maatschappij: iedereen staat onder druk om iets te realiseren. Maak je hoofd leeg en denk even niet meer aan je dagelijkse zorgen.

10. Je hoofd boven water
Soms kan je niet anders dan je hoofd boven water te blijven houden. Leef van dag tot dag en wees niet te hard voor jezelf. Blijft de moeilijke periode duren? Neem dan contact op met hulpverleners.

Meer tips en info over geestelijke gezondheid vind je op www.fitinjehoofd.be en www.samenveerkrachtig.be.