Meer gemak met de nieuwe blauwe zak

Vanaf 1 maart is het zover. Dan introduceert ook Malle de nieuwe, uitgebreide pmd-zak. Alle huishoudelijke plastic verpakkingen mogen dan bij het pmd. Dat zorgt voor minder restafval en meer recyclage. Een goede zaak voor het milieu en je portemonnee!

Wat wel?
Eerder kon je deze zaken kwijt in de pmd-zak: plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen, kroonkurken, metalen deksels, doppen, aluminium schaaltjes en bakjes, drankkartons en spuitbussen van voedingswaren en cosmetica. Vanaf maart mogen ook (schuim)schaaltjes, vlootjes, bakjes, potjes, tubes, folies, zakjes, chipszakken, wikkels, groente- en fruitnetjes, bloempotjes, plantentrays en plastic zakken van droge (dieren)voeding de blauwe zak in.

Wat niet?
Verpakkingen met kindvriendelijke sluiting of met een gevarenteken en verpakkingen van motorolie, pesticiden en siliconenkits mogen er nog steeds niet in. Hetzelfde geldt voor verpakkingen van 8 liter of meer. Ook piepschuim, verpakkingen van zaken die niet voor huishoudelijk gebruik dienen en plastic voorwerpen die geen verpakkingen zijn, mogen niet in de pmd-zak. Dat komt omdat ze gevaarlijk zijn voor de verwerkers of omdat ze een ander recyclageproces volgen.

Hoe?
Als je afval in de blauwe zak gooit, moet je met een aantal zaken rekening houden: steek de verpakkingen niet in elkaar, haal de folie van de schaaltjes, maak verpakkingen altijd volledig leeg, duw plastic flessen plat langs de zijkant en niet langs boven en hang geen verpakkingen aan de buitenkant van de zak. Deze en andere tips vind je hieronder als bijlage terug in de 'Sorteergids'. Verder bied je de zak op dezelfde manier aan als voordien. Je pmd-afval wordt nog steeds tweewekelijks op donderdag opgehaald aan je deur.

Prijs?
Oude pmd-zakken blijven onbeperkt geldig. Nieuwe zakken blijven te koop aan het onthaal van het gemeentehuis in Westmalle en in deze winkels in Malle: Albert Heijn, Colruyt, Delhaize, Lekker Puur, Multi Home, Spar Oostmalle en Westmalle en Odette. Je betaalt nog steeds 2,5 euro voor een rol van 20 pmd-zakken van 60 liter. Heb je weinig pmd-afval en wil je toch bij elke ophaling je afval aanbieden? Je kan vanaf nu zakken van 30 liter kopen aan 1,25 euro per rol.