Mallenaar produceert nog te veel restafval

Volgens cijfers van de Openbare Vlaamse Afval Maatschappij (OVAM) produceerde elke Mallenaar in 2018 gemiddeld 113 kilogram restafval. Daarmee halen we nipt de doelstellingen die de Vlaamse overheid ons oplegt. De gemeente Malle wil het afvalcijfer nog meer naar beneden halen.

Met 113 kilo in scoorde Malle weliswaar beter dan 2017 (toen 116 kilogram), toch moet het afvalcijfer nog verder omlaag. 113 kilogram restafval staat gelijk aan bijna tien volle grijze afvalzakken per inwoner per jaar. Een gigantische berg. We zijn als Vlamingen en dus ook Mallenaren ‘s werelds beste sorteerders en recycleerders. Dat is goed, maar het probleem zit in het produceren van afval. Op dat vlak scoren we jammer genoeg ook te goed.

Restafval is het afval dat in onze grijze afvalzak terechtkomt en naar het recyclagepark wordt gebracht als grof vuil. Dat restafval wordt niet gerecycleerd maar verbrand en dat is schadelijk. Er moet dus minder in onze grijze restafvalzak. Dat kan door thuis nog beter te sorteren, maar uiteraard ook door te kiezen voor minder verpakkingen als je producten koopt. Onnodige verpakkingen vermijd je bijvoorbeeld al grotendeels als je verse en lokale producten koopt.

Op de ophaalkalender - die de gemeente Malle samen met IGEAN jaarlijks verspreidt - staan ook verschillende goede sorteertips. Die tips moeten ervoor zorgen dat afval op de juiste plaats terechtkomt en zijn dus goed voor het milieu. Wie rekening houdt met deze tips, zal dit ook voelen in zijn portemonnee, want restafval is duur afval.

Campagne: Niet te zwaar, mooi gebaar
Op de afvalkalender staat de boodschap om de huisvuilzakken niet zwaarder te maken dan vijftien kilogram. Toch worden de ophaaldiensten regelmatig geconfronteerd met zakken die véél meer wegen. Om de strijd met die te zware restafvalzakken aan te binden, lanceert IGEAN de campagne Niet te zwaar, mooi gebaar.

Te zware huisvuilzakken krijgen vanaf nu een sticker en worden niet langer meegenomen. Onderzoek leert dat afvalophalers die gemiddeld 1.500 afvalzakken tillen op een werkdag, aan het eind van de dag ongeveer 12,5 ton in de vuilniswagen gegooid hebben. Dat is maar liefst 12 500 kg die van de oprit in de ophaalwagen verdwijnt! Het zal je dan ook niet verwonderen dat wie in die omstandigheden een gewicht tilt van meer dan vijftien kilogram, een hoger risico loopt op gezondheidsproblemen, denk maar aan lage rugpijnen.

Om ervoor te zorgen dat onze ophalers nog een hele tijd de baan op kunnen, vragen we jouw medewerking! Door bij het vullen van je huisvuilzak rekening te houden met het (maximum-)gewicht, spaar je niet alleen de rug van de ophalers! Bovendien scheuren de zakken zo minder snel, zodat zwerfvuil vermindert en de buurt properder blijft.

Met de campagne Niet te zwaar, een mooi gebaar! wil IGEAN je bewustmaken van het gewichtsprobleem van je restafvalzak. Elke ophaalwagen wordt uitgerust met een handige digitale weegschaal. Op die manier kunnen de ophalers ondubbelzinnig wegen welke zakken eigenlijk op dieet moeten. Voortaan zullen ophalers deze té zware huisvuilzakken niet langer meenemen en ze een sticker opkleven met meer informatie en het (over)gewicht van je zak.

We vragen inwoners dan ook om deze huisvuilzakken opnieuw binnen te nemen, de inhoud te verdelen over een tweede grijze zak en deze bij de volgende ophaalronde wel correct aan te bieden. Het is een kleine inspanning, maar onze ophalers zullen je dankbaar zijn!

Is jouw restafvalzak blijven staan en heb je toch geen sticker gevonden? Neem dan contact op met de milieulijn via 03 350 08 14 of inzameling@igean.be. Op www.igean.be/eenmooigebaar vind je dan weer een aantal tips over het correct aanbieden van je afval.

Gepubliceerd op maandag 22 juli 2019 12 u.