Malle wil inwoners warm maken voor pleegzorg

Wist jij dat er zeven pleeggezinnen zijn in Malle? Zeven keer een onmisbaar engagement. Toch wachten in onze provincie nog heel wat kwetsbare kinderen en jongeren of volwassenen met een beperking op een pleeggezin.

Daarom engageert de gemeente Malle zich als Pleegzorggemeente. Samen met Pleegzorg Provincie Antwerpen willen we onze inwoners warm maken om zich op te geven als kandidaat-pleeggezin en bestaande pleegkinderen, pleeggasten en pleeggezinnen ondersteunen.

Veel kinderen wonen bij hun mama en hun papa, andere kinderen wonen bij één van de twee. En sommige kinderen wonen een tijdje in een ander gezin, een pleeggezin. Zij zorgen voor het kind, wanneer dat voor de ouders even niet lukt. Maar er zijn ook volwassenen met een beperking of een psychiatrische problematiek in pleegzorg. Het zijn pleeggasten en ze wonen in een gastgezin. Vaak zijn hun ouders zelf te oud om nog voor hen te zorgen.

Dankzij hun gastgezin kunnen ze weer genieten van het leven in een gezin. Pleegzorg bestaat in heel veel verschillende vormen. Sommige pleegkinderen of pleeggasten wonen zeven dagen in de week bij hun pleeggezin. Anderen af en toe een weekend of tijdens de vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het pleegkind of de pleeggast.

Zelf pleeggezin of gastgezin worden?
Of je nu holebi of hetero bent, getrouwd, single of een nieuw samengesteld gezin, een fulltime of parttime job. Iedereen met een hart voor kwetsbare kinderen of volwassenen en respect voor ouders die het moeilijk hebben, kan zich opgeven als kandidaat-pleeggezin of gastgezin. Je volgt een voorbereidingstraject en gaat op zoek naar de vorm van pleegzorg die het beste past bij jouw gezin.

Week van de Pleegzorg
Als pleegzorggemeente organiseert Malle doorheen het jaar verschillende activiteiten om het thema pleegzorg in de kijker te zetten. We zullen ook actief deelnemen aan de Week van de Pleegzorg van 15 tot 24 november. Meer info hierover lees je in de volgende edities van de Malse Courant. Neem intussen zeker ook eens een kijkje op www.pleegzorgprovincieantwerpen.be

Gepubliceerd op donderdag 2 mei 2019 12.05 u.