Malle onthardt en vergroent: doe jij mee?

Tijdens het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen neemt Malle het op tegen 155 andere steden en gemeenten. Ons doel? Zoveel mogelijk tegels wippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit je voor-, achter- of geveltuin uit te breken.

Wat?

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober en is een actie van de Vlaamse overheid. 7 maanden lang gaan 156 steden en gemeenten over heel Vlaanderen zoveel mogelijk ontharden. Recent hebben we onthard op de begraafplaats van Westmalle, aan de Kardinaal Cardijnplaats en op de parking van woonzorgcentrum ter Bleeke. Uiteraard blijven we het goede voorbeeld geven en zetten we ook tijdens deze actie ons onthardingstraject verder.

Wie?

Iedereen in Vlaanderen kan meedoen! Onthard een stukje van je oprit, voor-, achter- of geveltuin en vul je gemeente en het aantal gewipte tegels in via www.vk-tegelwippen.be. Enkel zo telt het aantal uitgebroken tegels mee bij het totaal van onze gemeente. Om het
aantal gewipte tegels te bepalen, ga je uit van het formaat 30 x 30 cm. Grotere of kleinere tegels reken je dus om naar dat formaat. Alle soorten verhardingen zoals beton, asfalt, klinkers, kiezels, kunstgras, … tellen mee.

Waarom?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dat komt onder andere omdatVlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door. Het regenwater wordt daardoor te snel afgevoerd, met kans op wateroverlast tot gevolg. Daar willen we verandering in brengen.

Gepubliceerd op woensdag 26 april 2023 14.52 u.