Malle huldigt zes Lokale Duurzame Helden

Samen met 176 andere Vlaamse steden en gemeenten neemt ook Malle deel aan de Week van de Duurzame Gemeente (18-25 september). We maken van de gelegenheid gebruik om zes Lokale Duurzame Helden in de bloemetjes te zetten.

Tijdens ons Jaar van de Ondernemer focussen we dit jaar op Malse ondernemers die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving. Deze lokale helden zijn het bewijs dat duurzaamheid geen ver-van-mijn-bed-show is, maar integendeel verweven zit in ieders leven, ook dat van de Mallenaren. Hieronder stellen we onze lokale duurzame helden van 2021 graag aan je voor.

DE BRAAIPAN
In april opende Kasper Stockman Frituur De Braaipan en dit in samenwerking met Andra en Lowie van restaurant Bistro Nobis. Typisch voor deze korte keten-frituur zijn de huisbereide snacks, gemaakt van vlees van Malse runderen. Door hun uitgebreid aanbod zoals de huisgemaakte boulet, saté, stoofvlees of braaiburger wordt het vlees van het volledige rund gebruikt en gaat er dus niets verloren. Daarnaast ook geen plastieken potjes of zakjes meer. Met 100% biologisch afbreekbare verpakkingen draagt ook De Braaipan bij aan een beter milieu. Meer info: https://frituurdebraaipan.be/.

DE PLANEET INTERIEUR
Met haar online interieurwinkel wil Laura tijdloze en kwaliteitsvolle Belgische merken aanbieden. Ze is niet op zoek naar iets dat helemaal ‘in’ is op dit moment, maar naar stukken die altijd mooi blijven, ongeacht het seizoen en de jaren. Daarbij ligt de focus op diervriendelijke en natuurlijke materialen en wordt afval tot een minimum herleid. Dat merk je ook aan de verpakkingen. Meer info: https://www.instagram.com/deplaneetinterieur.be/.

DEFO
Axelle Defossez stampte in maart samen met haar vader Dominique DEFO uit de grond. Dit is een koffiebar en verpakkingsvrije winkel. Zij proberen duurzaamheid door te trekken in alles wat ze doen, zowel voor de aankoop van hun koffie als voor de inrichting en energievoorziening in hun koffiebar. Daarnaast heeft Axelle ook nog Turtlee Green, een plasticvrije webshop waar je tal van herbruikbare en ecologische alternatieven kan vinden voor een zero waste levensstijl. Meer info: https://www.defo-koffiebar.be/.

ETAP LIGHTING INTERNATIONAL NV
ETAP Lighting International is een belangrijke speler in de Europese markt voor energiezuinige, comfortabele en innovatieve verlichtingsoplossingen. Hoge rendementsarmaturen en intelligente regelsystemen zorgen voor respectievelijk een langere levensduur en een vermindering van de CO2-uitstoot. Verouderde componenten worden hergebruikt (refurbishen) ofwel gerecycleerd. Om hun eigen ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken, schreef ETAP zich in voor het Science Based Targets initiatief om tegen 2030 de eigen CO2-uitstoot met minimaal 55% te verminderen. Meer info: https://www.etaplighting.com/nl.

TEA TUB
Voor haar theewinkel zoekt Amy haar producten zorgvuldig uit met oog voor onze planeet. De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen gebruikt ze als leidraad. Zo verkoopt ze enkel biologische thee en kruiden die geteeld zijn zonder insecticiden en pesticiden. De thee komt van plantages waar de boeren een eerlijk loon ontvangen. Ook de verzorgingsproducten bevatten 100% natuurlijke ingrediënten en zijn zo min mogelijk belastend voor het milieu. Voor de verlichting in de winkel kiest ze bewust voor LED. Meer info: https://www.teatub.be/

WOOLWOOD
Tijdens de bouw en inrichting van haar eigen woning ontdekte Kelly de Scandinavische trend van de houten wandpanelen. Deze panelen werken geluidsabsorberend, geven de ruimte een heel andere uitstraling en zijn heel gemakkelijk te (de)monteren tegen de muur of plafond. Met Woolwood brengt Kelly deze panelen op de meest ecologische en duurzame manier op de Belgische markt. Omdat ze alles zo lokaal mogelijk willen houden, werkt Woolwood samen met Houtbedrijf Van Laer uit Malle, het vilt komt van een groot textielbedrijf uit Luik en de panelen zelf worden gemaakt bij Kunnig, een maatwerkbedrijf in Antwerpen. Meer info: https://www.woolwood.eu.

Deze zes lokale helden kregen tijdens de huldiging in het gemeentehuis allemaal een oorkonde, een duurzame beker, een raamsticker “ik ben een duurzame held” en een Mals mandje cadeau. Samen met burgemeester Harry Hendrickx en Elisabeth Joris, schepen voor mondiaal beleid de aanwezige helden hesen de duurzame helden ook symbolisch de vlag met de daarop de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. 

Meer info over onze duurzame helden vind je op www.malle.be/weekvandeduurzamegemeente

Gepubliceerd op donderdag 23 september 2021 11.05 u.