Malle eerlijkste gemeente van provincie Antwerpen

Met grote trots melden we dat Malle de eerlijkste gemeente van de provincie Antwerpen is. Onze gemeente krijgt die titel voor haar inspanningen op vlak van fairtrade. Burgemeester Harry Hendrickx en Elisabeth Joris, schepen voor mondiaal beleid, trokken vandaag naar de huldiging.

Tijdens de huldiging in de Sint-Pietersabdij in Gent werden de resultaten van de Fair-O-Meter, een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten, bekendgemaakt.

Meer dan 3,7 miljoen Vlamingen wonen in een fairtradegemeente en passeren dagelijks voorbij de oranje verkeersborden die getuigen van de behaalde titel. De campagne loopt al 15 jaar en kan rekenen op de inzet van meer dan 4.500 vrijwilligers verspreid over 200 Faire gemeenten. Hiermee is Vlaanderen één van de koplopers van de campagne voor eerlijke en duurzame handel, die in meer dan 36 landen loopt.

Wie is de eerlijkste van het land?
Landbouwers wereldwijd staan onder druk door klimaatverandering, een minder vruchtbare bodem, stijgende kosten en te lage en volatiele prijzen. Vrijwilligers pakken dit probleem aan door deel te nemen aan de fairtradegemeente campagne. Door landbouwers en consumenten te verbinden in hun gemeente. En door gemeentebesturen, scholen, handelaars, verenigingen en bedrijven te laten kiezen voor Eerlijke producten. Zo dragen de fairtradevrijwilligers rechtstreeks bij aan een eerlijker Vlaanderen en een duurzame toekomst.

Begin 2019 werd de Fair-O-Meter, een jaarlijkse enquête waarin gemeenten aangeven welke inspanningen er het afgelopen jaar werden gedaan voor eerlijke handel, voor de eerste keer ingevuld. De resultaten zijn vanaf vandaag beschikbaar op de website https://enquete.fairometer.be/, samen met tips om in de toekomst nog eerlijker te worden.

Tijd om de eerste rapporten uit te delen.
Een aantal steden en gemeenten konden zich onderscheiden, waaronder Malle in de provincie Antwerpen:

Naam Categorie
Gent de eerlijkste van Vlaanderen
Herzele de eerlijkste van Oost-Vlaanderen
Mechelen de eerlijkste stad van de provincie Antwerpen
Malle de eerlijkste gemeente van de provincie Antwerpen
Brugge de eerlijkste van West-Vlaanderen
Sint-Truiden de eerlijkste van Limburg
Halle de eerlijkste van Vlaams-Brabant
Meerhout de luidste van Vlaanderen
Waregem beste ondersteuning
Turnhout eerlijkste teamplayer
Leuven fair&lokaal stad
Antwerpen de grootste van Vlaanderen

Met koffie de wereld verbeteren
Als eerste stap om de titel te behalen zetten de 200 fairtradegemeenten hun aankoopbeleid in voor een rechtvaardiger en duurzamere wereld. Een fairtradegemeente koopt voor de werking van de gemeentelijke diensten en cafetaria’s gemiddeld vier Fairtradeproducten aan. De ambtenaren en politici van de fairtradegemeenten drinken jaarlijks zo’n 42 miljoen kopjes eerlijke koffie. Goed nieuws voor de boeren die deze koffie produceren. Want zij krijgen hiervoor een gegarandeerde fairtrademinimumprijs en de Fairtrade Premie.

‘In Malle is eerlijke koffie het meest populaire product, gevolgd door thee en wijn. We zijn enorm vereerd door de benoeming van (h)eerlijkste gemeente van de provincie Antwerpen en we blijven inspanningen leveren om deze titel waar te maken,’ zegt Elisabeth Joris, schepen voor mondiaal beleid.

De bestuursploeg van een fairtradegemeente kan ook de dynamiek en het succes van de vrijwilligersgroep enorm vergroten. De Fair-O-Meter score van een gemeente ligt gemiddeld 17% hoger als de gemeente steun geeft aan de vrijwilligersploeg. Vooral het voorzien van lokalen voor bijeenkomsten, financiële middelen en personeelsinzet zijn krachtige manieren om de vrijwilligers te versterken.

Gepubliceerd op dinsdag 10 september 2019 10 u.