“Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is”

De wijze woorden van Louis Neefs zinderen al decennia na. De wereld die moet nog een eeuwigheid mee. Ook Malle moet nog een eeuwigheid mee. Ook jij kan je steentje bijdragen om de biodiversiteit mee te beschermen. Hier lees je enkele nuttige tips!

Laat een berm een berm zijn!
Geef planten en bloemen in de bermen langs onze wegen voldoende ruimte. Zo kunnen ook de bijtjes voldoende stuifmeel ronddragen en bijdragen aan een beter werkende natuur. Gemeente Malle maait de bermen twee keer per jaar om de begroeiing onder controle te houden. Je maait het gras of de bloemen in de berm best niet zelf.

Vermijd de aanleg van verhardingen in de bermen, probeer je best te doen om jouw auto in je garage te zetten, of minstens op de oprit. Plaats geen paaltjes of blokjes in de bermen. Die zijn er om in bepaalde situaties te kunnen uitwijken zonder schade op te lopen.

  • tip 1: de bermen zijn eigendom van de gemeente, andere eigendommen verhard je niet
  • tip 2: breek jouw verharding op, haal paaltjes, blokjes, afspanningen,… weg
  • tip 3: zaai gras of herstel de berm op een natuurlijke manier, eventueel met een bloemenmengsel.
  • tip 4: strooi geen gazonmaaisel in de bermen en grachten, want dat veroorzaakt een verrijking van stikstof in de bodem met netelgroei tot gevolg

Laat een voortuin een voortuin zijn!
De voortuin is het uithangbord van jouw woning, ze bepaalt mee hoe jouw woning in beeld komt bij de bevolking. Maak er dan ook geen parking of laad- en loszone van. Een oprit aanleggen in de voortuin is in de meeste gevallen verboden. Enkel een oprit naar de garage is toegelaten. Verhardingen zorgen ervoor dat de grondwatertafel wordt verstoord. Het water kan namelijk niet meer infiltreren in de bodem en stroomt dan vaak ook nog eens af op de gemeentelijke riolering, die bij hevige regenval het steeds moeilijker krijgt om dit alles te slikken.

  • tip 1: vervang jouw (toegelaten) oprit door een waterdoorlatende
  • tip 2: breek al jouw andere verhardingen op
  • tip 3: herstel jouw voortuin in ere

Behalve gunstige effecten op infrastructuur, natuur en biodiversiteit, draag je ook bij tot een betere beeldkwaliteit, en dus tot een mooier Malle. “Laat ons een berm en wat tuin dat nog groen ziet…” Kunnen we op jou rekenen?

Gepubliceerd op maandag 5 augustus 2019 12.30 u.