Kippenactie

Deze actie loopt van 1 juni tot 15 augustus 2022. 

Van 1 juni tot 15 augustus kan je voordelig kippen kopen bij je tuincentrum in de buurt. In samenwerking met de milieuraad kan je 2 kippen per adres kopen met een korting van 5 euro per kip. Met deze korting betaal je slechts iets meer dan de helft van de normale aankoopprijs voor een legkip.

Voorwaarden

Kippen pikken je afval wel!” Ze kunnen een groot deel van je tuin- en keukenafval verorberen, zodat jij minder moet composteren of in je GFT-bak moet dumpen. Een stukje gazon omvormen tot een kippenren, brengt leven in je tuin en de lekkere kakelverse eitjes krijg je er zomaar bij.

Een kip eet dagelijks 125 gram etensresten op. Je kan ze zowat alle etensresten geven. Bereide aardappelen of overschot van pasta's, fruit- en broodresten kunnen dagelijks in het hok gedeponeerd worden. Ze lusten ook insecten, wormen en allerlei soorten groen. Op sla zijn ze verzot, maar preibladeren zijn minder gegeerd. Ze vinden het geweldig om in het gazonmaaisel te sneukelen. Het is wel noodzakelijk om het voedsel aan te vullen met een beetje graan en legkorrel. Dit laatste omdat de kippen opgekweekt zijn met legmeel en ze dus, in de beginfase bij u thuis, moeten wennen aan hun nieuw voedselassortiment. Let er vooral op dat het eten elke dag opraakt, anders trek je ratten aan. Daarnaast hebben kippen regelmatig vers water nodig, een hok en een ren. Per kip moet je minimaal 2 m2 loop voorzien. Wees de vos te slim af en zorg ervoor dat de omheining minimaal 1,5 à 2 m hoog is en onderaan 10 tot 20 cm ingegraven zit in de grond.

Procedure

Hoe kippen bestellen/aankopen?

  • In de Malse Courant van juni zit een kortingsbon van 10 euro bij aankoop van 2 kippen.
  • Bezorg deze bon ingevuld aan je tuincentrum in Malle:
  1. Aveve Oostmalle, Karel Gabriëls, Antwerpsesteenweg 51
  2. Horta Westmalle, Jacobin, Antwerpsesteenweg 383.
  • Je bestelt vóór 15 augustus en spreekt de afhaaldatum ter plaatse af met de handelaar.
  • Je hebt de keuze uit verschillende soorten legkippen: bruine, witte, zwarte, bruin-zwarte of koekoek. Indien je meer wil betalen kan je ook opteren voor sierkippen.

Nog vragen? Contacteer de dienst leefmilieu op leefmilieu@malle.be of 03/310.06.37