Interview met Cisse Severeyns

Voor wie er nog aan moest twijfelen: het shirt van de Rode Duivels past Mallenaar Cisse Severeyns (53) nog steeds als gegoten. En ook zijn neus voor goals is de gewezen spits van onder meer Antwerp FC, Pisa en KV Mechelen nog niet kwijt. Zo bleek tijdens een fotoshoot als ambassadeur
voor de EK-prono in Malle. In ruil voor een Mals mandje als erkenning voor zijn knappe carrière, blikte de Cisse met ons vooruit naar het komende EK.

Wat verwacht jij van de Rode Duivels?

Cisse: “Eerst en vooral is het afwachten of we op volle sterkte naar het EK kunnen. Witsel herstelt nog van een achillespeesblessure en voor hem wordt het kantje boordje om het tornooi te halen. Hij is een belangrijke pion, maar heeft het voordeel dat hij op zijn positie minder matchritme nodig heeft dan pakweg Eden Hazard. Als ook hij helemaal fit geraakt, mogen we toch hopen om minstens tot de halve finale door te stoten en natuurlijk liefst de finale te bereiken.”

Is dit echt de de laatste kans voor de gouden generatie om een prijs te pakken?

“Vergeet niet dat er van die zogenaamde gouden generatie al een aantal spelers niet meer bij zijn hé. Kompany was wereldtop en is sowieso een aderlating. Ook Fellaini is een speler die je altijd kan gebruiken, al is het om hem te laten invallen om de match te doen kantelen. Moussa Dembélé tot slot was een waanzinnig talent, al kwam dat er bij de Rode Duivels niet altijd uit. Dat maakt dat de gouden generatie van een aantal jaren geleden nu aangevuld is met jonge talenten die gelukkig ook allemaal in de topcompetities spelen. Lukt het dit EK niet, dan is er nog een kans op het WK 2022.”

Baart de leeftijd van de defensie jou zorgen?

“Met Vermaelen (35), Vertonghen (34) en Alderweireld (32) zit je met een aantal ouderdomsdekens achteraan. Met ervaring en positiespel kan je heel wat compenseren, maar het gebrek aan snelheid is dan weer een heikel punt. Zeker als je dan pakweg tegen Frankrijk komt met een bliksemschicht als Mbappé. Dan moet je op een andere manier gaan voetballen en heel hoog gaan verdedigen. Dat is veel beter dan met tien man voor je goal blijven hangen. Gelukkig hebben we met Lukaku vooraan een echte wereldspits lopen. In zijn huidige vorm kan hij misschien zelfs EK-topschutter worden.”


Wat was jouw hoogtepunt als Rode Duivel?

“Als kleine jongen was ik supporter van Anderlecht en dan vooral van spelers Rob Rensenbrink en Franky Vercauteren. Ik droomde ervan om profvoetballer te worden en om eens samen met Vercauteren in de nationale ploeg te spelen. Dat is gelukt: in oktober 1988 tijdens een vriendschappelijke interland op de Bosuil tegen Brazilië. Samen met mijn doelpunt tegen Hongarije was dat mijn mooiste moment als international. Jammer dat het uiteindelijk bij zeven caps en één doelpunt is gebleven.”

Hoe ga je zelf het EK volgen?
“Als vastgoedmakelaar probeer ik tijdens zo’n tornooi mijn afspraken zo in te plannen dat ik zoveel mogelijk wedstrijden kan volgen. Ik zit dan toch een paar weken serieus aan mijn televisie gekluisterd. Normaal ga ik tijdens grote tornooien samen met mijn zakenpartner Stefaan Janssens ter plaatse om de sfeer op te snuiven en een aantal matchen live bij te
wonen. Door corona zal dat dit jaar wellicht niet lukken. In dat geval blijf ik gewoon in Malle om hier de EK-gekte te volgen.”