Groenonderhoud

De gemeentelijke groendienst staat in voor het onderhoud en de aanplantingen langs de openbare gemeentewegen, op dorpspleinen, speelpleinen en begraafplaatsen. Al enkele jaren worden hierbij geen pesticiden meer gebruikt. Ze bestrijden bepaalde plagen zoals de paardekastanjemineermot, de processierupsen en verschillende woekerende exotische planten zoals japanse duizendknoop. Tijdens de winter wordt er volop gesnoeid. Een deel van hun taken, zoals maaien en onderhoud van speelpleinen, wordt ook uitbesteed aan externe firma's.

Bladkorven van de gemeentelijke groendienst:

Rond 15 oktober verschijnen er in bepaalde straten gemeentelijke bladkorven.Deze bladkorven zijn alleen voor bladeren van laanbomen. De gemeente plaats jaarlijks een 50-tal bladkorven op plaatsen waar dit noodzakelijk is: daar waar er grote laanbomen, met moeilijk composteerbare bladeren staan. Je kan een bladkorf aanvragen bij de dienst leefmilieu ( leefmilieu@malle.be). Je aanvraag zal geëvalueerd worden en indien nodig zal er dan een korf geplaatst worden. Zorg dat je aanvraag binnen is voor 15 augustus. De korven blijven staan tot eind januari en worden geregeld geledigd. De lediging gebeurt niet op afroep maar op een vaste ronde. Je moet dus niet bellen voor lediging. Als de korf vol zit , wacht dan enkele dagen en je kan er weer heel wat aan toevoegen. De inhoud zakt immers vrij snel doordat de vertering al in gang gezet wordt.

Het kan ook anders... en geniet ervan!

Doordat afgevallen bladeren ontbinden kunnen ze voeding worden voor de planten en voor sommige dieren in je tuin. Doe ze in je compostbak of tussen de struiken en laat de natuur verder zijn gang gaan. De natuur werkt voor u.

Bladafval brengt voeding in de bodem.

In de grond leven miljarden kleine diertjes en schimmels, die de afgevallen bladeren opeten. De planten halen op hun beurt voedsl uit de uitwerpselen van deze organismen. Ook de natuurlijke vertering van bladeren zorgt ervoor dat de bodem voedingsstoffen krijgt en dat je tuingrond zijn vruchtbaarheid niet verliest. Het voorkomt uitputting van je grond.

Bladafval brengt leven in je tuin.

Bedek de wortels van je tuinplanten met een laagje bladeren. Dit biedt een ideale bescherming tegen vorst in de winter.Bij een zachte winter voorkom je er onkruidgroei mee. Er zal bovendien meer leven in je tuin zijn. Vogels en egels komen onder de bladeren naar voedsel zoeken.

Niet alle bladeren composteren even gemakkelijk.

Op je gazon, in de vijver , in de dakgoot of op je tuinpad kan je best de bladeren verwijderen. Sommige bladeren, zoals deze van eik, kastanje en beuk verteren langzamer. Daarom kan je deze op je gazon best versnipperen met je grasmaaier en laten liggen. Meng opgeruimde bladeren voldoende met ander groen- en keukenafval in je compostbak of stockeer ze tijdelijk in een bladkorf. In het voorjaar en tijdens de zomer kan je ze toevoegen aan het grasmaaisel in je compostbak. Dit levert dan weer betere compost op.

Zelf bladaarde maken.

Stop de bladeren in een grote plastic zak. Bind deze zak dicht en maak er een paar gaten in. Laat de zak een jaartje staan en je hebt prachtige bladaarde. Het composteringsproces heeft zijn werk gedaan en je houdt mooie compost over.