De gemeentelijke groendienst staat in voor het onderhoud en de aanplantingen langs de openbare gemeentewegen, op dorpspleinen, speelpleinen en begraafplaatsen. Al enkele jaren worden hierbij geen pesticiden meer gebruikt. Ze bestrijden bepaalde plagen zoals de paardekastanjemineermot, de processierupsen en verschillende woekerende exotische planten zoals japanse duizendknoop. Tijdens de winter wordt er volop gesnoeid. Een deel van hun taken, zoals maaien en onderhoud van speelpleinen, wordt ook uitbesteed aan externe firma's.
Bladkorven :
Rond 15 oktober plaatsen de groenarbeiders van de gemeente jaarlijks een 60-tal bladkorven.
Een bladkorf aanvragen? stuur voor 15 augustus een bericht naar leefmilieu@malle.be).
Reglement voor bladkorven:
- De gemeente stelt tijdens de herfstperiode gratis bladkorven ter beschikking voor afgevallen bladeren van bomen langs openbare wegen. Het gaat over bladeren van: eik, plataan, wilde kastanje, tamme kastanje, beuk en esdoorn. Deze bladeren zijn moeilijk composteerbaar.
- Bladkorven dienen enkel voor het verzamelen van bladeren, er mag geen ander afval in gedeponeerd worden.
- De bladkorven worden geleverd op aanvraag van de bewoners. De dienst leefmilieu bekijkt, in overleg met de groendienst, of een aanvraag gegrond is. Het college keurt de definitieve lijst jaarlijks goed.
- Het personeel van de groendienst plaatst, ledigt en verwijdert de bladkorven. Lediging gebeurt niet op afroep maar via een bepaalde ronde.
- De korven worden geplaatst begin/half oktober en ze worden verwijderd zodra de straatbomen hun bladeren zijn gevallen.
- De buurtbewoners vullen de bladkorven zelf.
- Op elke bladkorf hangt een kaart met instructies voor het gebruik ervan.
- De bladkorf komt op het openbaar domein, ter hoogte van de eigendom van de aanvrager.
- Er kunnen verschillende bladkorven in eenzelfde straat geplaatst worden, met een minimale tussenafstand van 75 m.
Het kan ook anders... en geniet ervan!
Doordat afgevallen bladeren ontbinden kunnen ze voeding worden voor de planten en voor sommige dieren in je tuin. Doe ze in je compostbak of tussen de struiken en laat de natuur verder zijn gang gaan. De natuur werkt voor u.
Bladafval brengt voeding in de bodem.
In de grond leven miljarden kleine diertjes en schimmels, die de afgevallen bladeren opeten. De planten halen op hun beurt voedsl uit de uitwerpselen van deze organismen. Ook de natuurlijke vertering van bladeren zorgt ervoor dat de bodem voedingsstoffen krijgt en dat je tuingrond zijn vruchtbaarheid niet verliest. Het voorkomt uitputting van je grond.
Bladafval brengt leven in je tuin.
Bedek de wortels van je tuinplanten met een laagje bladeren. Dit biedt een ideale bescherming tegen vorst in de winter.Bij een zachte winter voorkom je er onkruidgroei mee. Er zal bovendien meer leven in je tuin zijn. Vogels en egels komen onder de bladeren naar voedsel zoeken.
Niet alle bladeren composteren even gemakkelijk.
Op je gazon, in de vijver , in de dakgoot of op je tuinpad kan je best de bladeren verwijderen. Sommige bladeren, zoals deze van eik, kastanje en beuk verteren langzamer. Daarom kan je deze op je gazon best versnipperen met je grasmaaier en laten liggen. Meng opgeruimde bladeren voldoende met ander groen- en keukenafval in je compostbak of stockeer ze tijdelijk in een bladkorf. In het voorjaar en tijdens de zomer kan je ze toevoegen aan het grasmaaisel in je compostbak. Dit levert dan weer betere compost op.
Zelf bladaarde maken.
Stop de bladeren in een grote plastic zak. Bind deze zak dicht en maak er een paar gaten in. Laat de zak een jaartje staan en je hebt prachtige bladaarde. Het composteringsproces heeft zijn werk gedaan en je houdt mooie compost over.