De gele doos

Wanneer je als thuiswonende 80-plusser in nood verkeert of vermist bent, is het voor de hulpdiensten soms moeilijk om alle nodige gegevens en informatie te vinden waarmee ze jou op dat moment op een correcte manier kunnen helpen of opsporen. Maar met de komst van de gele doos komt daar nu verandering in. 

De gele doos is een soort brooddoos waarin je alle levensbelangrijke persoons-, contact- en medische gegevens over jezelf stopt. Bewaar de gele doos altijd in de koelkast, omdat dit een gemakkelijk vindbare plaats is voor hulpdiensten. Op die manier winnen ze kostbare tijd. 

Voor wie?

De gele doos is er voor alle thuiswonende 80-plussers.

Procedure

Iedere thuiswonende senior kan de doos gratis afhalen in een apotheek na ontvangst van een uitnodigingsbrief. Bij afhalen van de gele doos is deze gevuld met:

  • een blanco medische fiche
  • een blanco fiche vermiste persoon
    • Vooral van belang voor mensen met dementie of een andere aandoening met een verminderd oriëntatiegevoel.
  • een deursticker
    • Kleef de bijgevoegde sticker op de binnenkant van je voordeur. Zo weten de hulpverleners meteen dat er een gele doos in huis aanwezig is. In een noodsituatie telt immers elke minuut.

Voeg andere nuttige documenten ook toe zoals een kopie van je identiteitskaart, je wilsverklaring en je huidige medicatielijst (verkrijgbaar bij je arts of apotheker). 

Lukt het niet om er zelf te geraken? Geen probleem: familie en mantelzorgers kunnen de doos ook afhalen met de ingevulde invulstrook.

Vergeet niet om de informatie in je doos regelmatig bij te werken, zodat de hulpdiensten altijd de meest actuele informatie vinden. Hieronder vind je enkele blanco templates.