Geef lucht aan je huis

In de koudere periodes van het jaar zijn we sneller geneigd om ramen en deuren goed dicht te houden. Als je weet dat je tijdens deze maanden het grootste deel van je tijd binnen zit, weet je natuurlijk dat het heel belangrijk is voor je gezondheid om te zorgen voor gezonde, frisse lucht binnen.

Luchtvervuiling in je huis?
Dagelijks brengen we heel wat tijd binnen door. In Vlaanderen spenderen wij gemiddeld zo’n 85 procent van onze tijd binnen, waarvan het grootste deel thuis. Het is dan ook logisch dat de verse, gezonde lucht binnen snel is opgebruikt. Niet alleen door te ademen, maar ook door te koken, poetsen, douchen, roken of klussen, komen er stoffen in de lucht die jou of je familie ziek kunnen maken. Vermijd daarom producten met gevarensymbolen en hou sigarettenrook uit je woning. Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen of klussen.

Hoe warm is het binnen?
Er zijn drie voorwaarden verbonden aan een goede binnentemperatuur:

  • De temperatuur moet constant zijn, mag niet te laag of te hoog zijn en zou zich tussen de 19°C en 22°C moeten bevinden. In een slaapkamer mag het best wat koeler zijn dan de temperatuur in de woonkamer. Slapen doe je het best in een temperatuur van 18°C.
  • Laat het ook niet te koud worden anders verhoogt de kans op condensatie en schimmelvorming. Zorg voor een temperatuur van minstens 15°C in alle kamers.
  • Wanneer het buiten koud of windering weer is, zet dan je raam minder ver open bij het verluchten. Zorg voor goede instroom van verse lucht het hele jaar door.

Luchtvochtigheid?
Een goede luchtvochtigheid in de woning speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat. Een ideale luchtvochtigheid in de woning bedraagt tussen de 40 en 60%. Een te hoge vochtigheidsgraad kan leiden tot astmaaanvallen, hoesten en piepende ademhaling en verergeren van reumaklachten. Ook schimmel- en vochtplekken, muffe geurtjes, loskomend verf- en pleisterwerk zijn voorbeelden van mogelijke gevolgen.

Ventileren of verluchten?
Door te ventileren, laat je voortdurend verse lucht binnen. Dit doe je door de ventilatieroosters open te laten staan of bijvoorbeeld een raam op een kier te zetten. Ventileren doe je best 24 uur per dag. Door te verluchten zorg je er voor dat er op korte tijd veel frisse lucht binnenkomt. Dat kan door bijvoorbeeld een raam of buitendeur minstens 2 keer per dag 15 minuten open te zetten.

Verluchten = energieverspilling?
Je hoort wel eens dat verluchten volledige energieverspilling is omdat je dure warme lucht naar buiten laat ontsnappen. Dit is niet correct: verluchten brengt vochtige lucht naar buiten en drogere lucht naar binnen. Het opwarmen van verse, droge lucht kost minder energie dan het opwarmen en warm houden van vochtige binnenlucht.

Een proper ventilatiesysteem = propere lucht
Heb je een ventilatiesysteem in je woning, zorg er dan voor dat dit goed onderhouden is. Raadpleeg bij twijfel de handleiding of je installateur. Slecht onderhouden ventilatiesystemen kunnen de kwaliteit van de lucht in je woning slechter maken in plaats van beter.

Zeven tips voor een gezonder binnenmilieu:

  1. Ventileer 24 uur per dag
  2. Verlucht minstens twee keer per dag gedurende 15 minuten
  3. Rook niet binnen
  4. Gebruik en onderhoud de ventilatieopeningen in huis, sluit ze zeker niet af
  5. Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen, klussen,…
  6. Verlucht je woning extra wanneer je nieuwe materialen of meubels hebt geplaatst
  7. Zet de verwarming lager of schakel ze uit tijdens het verluchten
Gepubliceerd op maandag 4 februari 2019 12 u.