GAS-boetes voor vier nieuwe inbreuken

Het politiereglement van de politiezone Voorkempen kreeg op 1 januari 2021 een update. De politie kan voortaan een Gemeentelijke Administratieve Sanctie, oftewel een GAS-boete, uitschrijven voor vier nieuwe inbreuken.

Iedereen die ouder is dan 16 jaar kan een GAS-boete krijgen. Het maximumbedrag voor een minderjarige is 175 euro, voor een meerderjarige is dat 350 euro. De politie merkt dat vooral jongeren steeds vaker lachgas gebruiken. Gebruikers kopen het in ampullen of in een tank en laten het in een ballon lopen om het makkelijk te inhaleren. Lachgas brengt je in een roes, maar er zijn ook risico’s: zo kan je duizelig worden, je bewustzijn verliezen en het gevoel in handen en voeten verliezen. Nog iets dat niet meer kan, is het achterlaten van visitekaartjes op auto’s door handelaars in tweedehandsvoertuigen. Ook mensen aanklampen op straat om hun auto te verkopen, is verboden.

Daarnaast moet iedereen die onroerend goed verhuurt, zoals een huis, appartement of een kamer, nu bij elke publieke mededeling verplicht de huurprijs, gemeenschappelijke lasten en EPC-waarde vermelden. Ten slotte kan je ook een GAS-boete krijgen wanneer je een burgemeesterbesluit niet naleeft. Zo’n besluit kan allerlei regels bevatten rond openbare veiligheid, netheid, gezondheid en rust.

Gepubliceerd op maandag 1 februari 2021 11.44 u.